Een glas bruiswater

Feiten en fictie: Is prik slecht voor de gezondheid?

Over koolzuurgas doen verschillende verhalen de ronde: het tast je maag en je tanden aan, geeft een vol gevoel en ontkalkt je botten. Wat is daarvan aan?

 

Waar komt dit nieuws vandaan?

Koolzuurgas ontstaat wanneer koolstofdioxide (CO2) wordt opgelost in vloeistof. Daarbij ontstaat een zwak zuur dat het drankje anders doet smaken. Maar dat zuur is veel te zwak om tandglazuur aan te tasten. Zuren in bruiswater worden vrijwel meteen geneutraliseerd door het speeksel in de mond. De weinige belletjes die de maag bereiken, richten ook daar geen schade aan.

Het gerucht dat veel prikhoudende drank de botten zwakker maakt, is afkomstig van een studie die aantoonde dat frisdrankgebruikers vaker osteoporose ontwikkelen. Dat kwam echter niet door de prik in de frisdrank, maar eerder doordat frisdrankconsumenten minder melkdranken gebruikten en dus minder calcium opnamen.

Bruisdranken geven je een vol gevoel

Wat wel klopt, is het volle gevoel. Wie een groot glas prikkelend water drinkt vlak voor of bij de maaltijd, zou iets sneller verzadigd zijn. Voor dat gevoel moet je wel minstens 300 ml van een sterk bruisende drank drinken.

 

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Er bestaat weinig onderzoek naar de impact van koolzuurgas op de gezondheid. In studies waarin bruisende dranken aan bod komen, spelen meestal nog andere ingrediënten mee, zoals suiker of alcohol. Heel veel mythes vinden hun oorsprong in de ietwat zure smaaksensatie, maar dat zuur is zo zwak dat het geen impact heeft op de gezondheid.

Het enige nadeel van bruisende drank op de gezondheid is de hogere druk in de fles. Wie te veel schudt met de fles en niet goed mikt, kan een kurk in zijn oog krijgen.

 

Conclusie

NEE

Prik in water, bier, champagne of frisdrank heeft geen enkele invloed op de gezondheid. Prik is niet echt zuur, maar zorgt wel voor een lichtzure smaaksensatie. Prik is niet schadelijk voor tanden of maag en beïnvloedt de botmassa niet. Het geeft je enkel een voller gevoel.

Bron: www.gezondheidenwetenschap.be

Een vrouw houdt een glas fruitsap voor zich
Feiten en fictie

Is fruitsap veel gezonder dan frisdrank?

Je kunt er niet langer om heen: we streven allemaal naar een gezonder leven. Een trend waar ook de frisdrankindustrie handig op inspeelt. Menukaarten, maar ook supermarkten bulken tegenwoordig van gezonde alternatieven op basis van fruit. Maar zijn deze fruitsappen wel zo gezond?

Een glas kombucha
Feiten en fictie

Is kombucha echt gezond?

Het hippe drankje duikt al een tijdje overal op in de supermarkt en op café. Tijdens de lockdown bleek het een populaire bezigheid om het drankje zelf thuis te maken. Maar is het zo gezond als wordt beweerd?

Verse groenten en fruit
Feiten en fictie

Verandert voeding je stemming?

Mango’s die energie beloven en je libido verhogen. Mediterrane voeding als antidepressief dieet. Suiker dat je een geluksgevoel geeft. Voedingsmiddelen zouden je stemming kunnen verbeteren. Maar is dat ook bewezen?