Nieuw samengesteld gezin: 'dubbel genieten als iedereen er is'

Weer verliefd worden is heerlijk. Maar ga je ook samenwonen met je nieuwe partner die net als jij kinderen heeft? Wanda (40) had tijd nodig voor die beslissing. Ze wilde een warme thuis voor haar kroost. Met Ryan (40) en zijn zoon nam ze een nieuwe start. Het is druk en tegelijk vond ze rust.

Tekst: Martine Creve

Beeld: Lieven Van Assche

Leestijd: 4 min

15/05/2023

Het is de laatste vrijdag van de paasvakantie. In de late namiddag verzamelen Wanda, Ryan en hun vier kinderen aan de grote tafel in de woonkamer. Nora (9) en Adam (7) eten met smaak een roerei voor ze elk met de jeugdbeweging op weekend vertrekken. Grote broer Lanvin (15) en kleine zus Ysé (2) hebben straks het huis en hun (plus)mama en papa twee dagen voor zich alleen.

Verschil vermijden

Wanda is de plusmama van Lanvin. Uit respect voor de mama van Lanvin stelt ze zich zo voor, maar de woorden plus, stief of half gebruiken ze in het gezin niet echt. ‘De kinderen zijn hier broers en zussen onder elkaar’, begint Wanda. ‘Nora en Adam zullen nooit pluspapa zeggen als ze over Ryan spreken. Met stief- of halfzus en -broer blijf je het verschil benadrukken en net dat willen we vermijden.’

Wanda woonde met haar kinderen Nora en Adam alleen. Voor een nieuwe relatie stond ze niet open. Tot ze Ryan weer tegen het lijf liep. ‘We kenden elkaar al van twintig jaar geleden. Ik voelde een kriebel en die bleek wederzijds’, bekent Wanda. ‘Maar beslissen om te gaan samenwonen heeft lang geduurd, omdat we beiden kinderen hebben. We wilden hen beschermen. Ik zag verhuizen niet zitten. De kinderen hadden op zo’n jonge leeftijd al zo veel veranderingen meegemaakt. Ryan woonde aan zee, maar zijn zoon Lanvin was bij zijn mama in Gent.’

‘Ik wist niet hoe Lanvin zou reageren’, gaat Ryan verder. Hij liet zijn zoon met Wanda en haar kinderen kennismaken aan zee. ‘Hij is niet zo’n grote prater, maar hij was heel positief. Ik was gerust’, vertelt Ryan. Geleidelijk aan deden ze meer activiteiten samen. Ook Wanda vroeg haar kinderen naar hun mening over haar vriend. En wat ze ervan zouden vinden als hij bij hen kwam wonen. ‘Dat is wonder boven wonder heel vlot verlopen’, glundert Wanda. Dat ze dit langzaam hebben opgebouwd, heeft volgens haar geholpen.

Thuisgevoel

Nora en Adam wonen permanent bij Wanda en Ryan. Lanvin is er in het weekend en de helft van de vakanties. Dat hij wisselt van huis en gezin, vindt hij niet zo moeilijk. ‘Ik ben het gewoon. Toen papa aan zee woonde, ging ik in het weekend ook bij hem. In de week was dat moeilijk voor school. Ik ben dat patroon blijven aanhouden’, legt Lanvin uit. ‘Hier is het wel drukker, daar heb ik moeten aan wennen. Ik ben hier de oudste. Bij mijn mama ben ik de jongste. Ik let hier meer op wat ik zeg, want er zijn kleine kinderen die mij nazeggen’, lacht hij. Lanvin past zich aan en voelt er zich thuis.

Adam vindt het leuk als zijn grote broer er is. ‘Als Lanvin videogames speelt, mag ik meekijken’, verklapt hij. Adam gluurt naar zijn mama. Het lijkt alsof hij een geheim verraadt en haar reactie afwacht. Wanda glimlacht. ‘De jongens zijn vaak bijeen en slapen ook samen’, zegt ze. Maar dat belet Lanvin niet om soms eens alleen op zijn gemak in zijn kamer te gaan liggen.

Als mijn broer videogames kijkt, mag ik meekijken

Adam

Consequent

Hoe zit het met de regels in het nieuw samengesteld gezin? ‘Elk kind dat hier woont, heb ik onmiddellijk als mijn kind beschouwd’, geeft Ryan aan. ‘Als je de kinderen graag ziet, maak je geen onderscheid. Van in het begin reageerde ik ook als ze over de schreef gingen. Maar ik leg altijd uit waarom ik dat doe.’ Dat was nieuw voor Nora en Adam. ‘Zij hadden nooit een papa gekend die hen stuurde’, vult Wanda aan. ‘Ryan is consequent en rustig. Hij is duidelijk en voorspelbaar. Dat heeft Nora en Adam veel rust gebracht. Toch konden ze ook hard uit de hoek komen als Ryan hen op de vingers tikte. Het was leuker als we met drie waren, speelden ze soms uit.’

Aftasten

Voor Wanda was omgaan met Lanvin eerst wat zoeken omdat hij al wat ouder was. ‘Ik was wat afwachtend’, herinnert ze zich. ‘Ik heb altijd aan Lanvin gezegd dat ik zijn mama niet ga vervangen. Ik ben liever een goede vriendin.’ Het was voor Wanda wat aftasten. ‘Met Nora en Adam knuffel ik veel. Lanvin doet dat veel minder. Zou ik hem een zoen geven of deed ik dat beter (nog) niet? We hebben elkaar de ruimte gegeven om naar elkaar toe te groeien.’

Les spellen

Ook omgaan met de ex-partners vraagt flexibiliteit. ‘De mama van Lanvin had aanvankelijk schrik voor wie ik zou zijn. Terecht’, reageert Wanda begripvol. ‘Mocht de papa van mijn kinderen een nieuwe partner hebben die hen mee opvoedt, dan zou ik mij daar ook vragen over stellen. In het begin durfde Lanvins mama mij een beetje de les te spellen. Bij het eerste contact kwam ze heel mijn huis inspecteren. Vanuit een bezorgdheid of ik wel goed zou zijn voor haar zoon.’ Die onwennigheid is voorbij en nu kunnen de dames het goed met elkaar vinden.

‘De papa van Nora en Adam was en is nog altijd minder aanwezig, soms periodes helemaal niet’, voegt Ryan toe. ‘Dat maakte het voor mij enerzijds makkelijker om de rol van vaderfiguur op te nemen, anderzijds was omgaan met hem moeilijker.’ Dat Nora haar papa weinig ziet, vindt ze lastig. Als ze meedoet met een show komt hij wel kijken. Dat vinden Nora en ook Ryan fijn. Het sporadische contact verloopt goed. ‘Als je niet kunt overeenkomen met de andere ouder, dan blijft wrok in de weg zitten om een hecht gezin te kunnen vormen’, meent hij.

Als je niet overeenkomt met de andere ouder, dan blijft wrok in de weg zitten om een hecht gezin te vormen

Ryan

Bijzonder welkom

Ysé heeft de onderlinge band nog versterkt. Wanda en Ryan vonden het alle twee belangrijk dat er nog een kindje van hen samen kwam. Ysé was ook voor de kinderen bijzonder welkom. Vooral Nora is heel blij met een zusje erbij. ‘Met haar kan ik meisjesdingen doen’, deelt ze mee.

Al is het voor Ysé soms wel verwarrend. ‘Als Lanvin zondagavond vertrekt, zeg ik haar dat hij bij zijn mama gaat’, vertelt Wanda. ‘Dan zie ik haar vragend naar mij kijken. Voor haar ben alleen ik mama. En als de papa van Nora en Adam binnenkomt, hoort ze hen papa zeggen, maar ze ziet een andere man.’ In de zomervakantie als Lanvin een maand bij zijn mama is, komt hij tussenin toch eens naar hier. Om Ysé te zien. ‘Stap voor stap zullen we haar de situatie uitleggen.’

Open communicatie

‘Op school kregen Nora en Adam bijvoorbeeld vragen over de huidskleur van Ryan als ze hem met papa begroetten. Is dat jouw papa? En waarom ben jij niet bruin? Voor hen heeft dat nooit iets uitgemaakt, maar ze wisten niet altijd hoe ze op die vraag moesten reageren’, licht Wanda toe. ‘In België zijn er ook zwarte mensen’, komt Nora tussen. ‘Een jongen van een andere school heet Ali en die is ook bruin’, voegt Adam toe.

Alles komt aan de keukentafel aan bod. Als de punten op school eens wat minder zijn, een mopje over seks of drugs. En er gelden bepaalde afspraken: respect tonen, delen en helpen. Als Ysé plots een glas omstoot, staat Lanvin recht en veegt de tafel proper. Veel gebeurt er spontaan.

Samen op reis

Wat nog de grootste verandering is? De portemonnee die sneller leeg is. Maar dat houdt het gezin niet tegen om zoveel mogelijk samen te doen. ‘We vinden het belangrijk om samen op reis te gaan’, beklemtoont Wanda. ‘Ik plan de tofste activiteiten als Lanvin er is.’ Dat apprecieert hij duidelijk. ‘Gisteravond zijn we met z’n allen gaan zwemmen’, laat Nora horen. ‘Het draait allemaal rond liefde’, vat Ryan samen.