Stressvrij op vakantie met kinderen? Het kan met deze 7 tips

Vakantie! De leukste periode van het jaar. Maar bij de voorbereiding loert stress vaak om de hoek. Je koffers zijn niet op tijd gepakt, de kinderen zijn te druk en je huis is een puinhoop. Wij geven je 7 tips om je zonder stress voor te bereiden op een zorgeloze gezinsvakantie.

Kies de juiste bestemming

Vakantie moet voor iedereen ontspannend zijn. Kies een kindvriendelijke bestemming en  accommodatie waar je samen maximaal kan genieten. Bekijk vooraf wat er te doen is in de omgeving. Is er in de buurt een leuk waterpark waar je naartoe kan? Welke leuke avontuurlijke wandelingen kan je doen? Of waar zijn de mooiste strandjes?

Verzamel de nodige documenten

Check de geldigheidsduur van je identiteitsdocumenten. Hebben je kinderen al een KidsID? En wat als je op vakantie een dokter nodig hebt? Download alvast de CM-app, zo heb je steeds een geldige Europese Ziekteverzekeringskaart op zak. Om verrassingen te voorkomen, doe je er goed aan om vooraf te checken of je vakantiebestemming gedekt is door de CM-reisbijstand.

Voorbereiding is alles

Een goed voorbereide ouder is er twee waard. Start enkele weken op voorhand: wat hebben jullie nodig om er een topvakantie van te maken? Moeten er vooraf nog inkopen gedaan worden? Verzamel al je spullen op een plaats. Zo hoef je kort voor je vertrek enkel nog alles in je koffer te droppen. 

Zet je kinderen aan het werk

Je hoeft niet alles alleen te doen. Laat je kinderen het speelgoed verzamelen dat ze mee willen op vakantie. Zijn je kids al wat ouder? Dan kunnen ze ook hun kledij klaarleggen. Nog een korte check van jou en klaar!

Neem een extra dag verlof

Neem de dag voor het vertrek nog een extra (half) dagje verlof. Zo heb je alle tijd om los te komen van je werk, je koffers te pakken en je huis op orde te zetten. Liever geen kinderen in de buurt zodat je rustig je gang kunt gaan? Vraag of oma hen voor een paar uurtjes komt halen of misschien kan je kindje gaan spelen bij een vriendje?

Bereid je kinderen voor

Of je nu met de auto of met het vliegtuig op vakantie gaat, de weg naar je bestemming duurt altijd te lang voor kinderen. Voorzie daarom voldoende boekjes en spelletjes om ze zoet te houden. Of koop een (klein) cadeautje: met iets nieuw houden ze zich doorgaans langer bezig. Laat de kinderen hun eigen playlist samenstellen. Zo genieten ze van hun favoriete muziek.

Maak goede afspraken

Bespreek met je kinderen hoe jullie vakantie eruit zal zien. Op vakantie moet er voor elk wat wils zijn. Wissel een dagje op stap om de omgeving te verkennen af met een dag aan het zwembad of het strand. Of spreek af dat jullie in de ochtend een stadje gaan bezoeken, maar dat er in de namiddag steeds tijd is voor een plons in het zwembad.