Diabetes type 2: 6 (on)waarheden ontrafeld

Wie diabetes hoort, denkt aan spuitjes en insuline. Maar een gezonde levensstijl is dé manier om een chronische aandoening als diabetes type 2, onder controle te houden. Diabeteseducator Hilde Verhauwaert geeft ons een antwoord op enkele feiten en fabels over diabetes type 2.

Diabetes type 2

Tekst: Astrid Boost

Beeld: iStock

Leestijd: 2 minuten

08/02/2023

1. Diabetes type 2 kun je genezen met medicatie.

Nee, je kunt nooit volledig genezen van diabetes. Medicatie en een gezonde levensstijl helpen om de ziekte onder controle te houden. Door gezonde voeding en voldoende beweging kun je ervoor zorgen dat je lichaam weer beter reageert op insuline. De bloedsuikerwaarden dalen en worden stabieler. Er zijn zelfs mensen die daardoor geen insuline of medicijnen meer nodig hebben. Het is belangrijk om die gezonde levensstijl aan te houden, zo niet stijgen de waarden opnieuw.

2. Diabetes type 2 krijg je door te veel suiker te eten.

Nee, je krijgt niet zomaar diabetes door te veel suiker te eten. Er zijn verschillende oorzaken. Te veel suiker kan wel bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes type 2. Want de opname van veel suikers kan leiden tot overgewicht en dat vergroot het risico op diabetes.

3. Diabetes type 2 verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

Juist, mensen met diabetes hebben vaker dan normaal problemen met hart- en bloedvaten. Diabetes maakt de bloedvatwanden vatbaarder voor beschadiging. Hierdoor kan de bloedvatwand uiteindelijk verdikken en vergroot het risico op verstopping.

4. Enkel oudere mensen lopen risico op diabetes type 2.

Nee, er zijn ook veel jonge mensen die dit risico lopen. Vroeger werd diabetes type 2 vaak benoemd als ouderdomsdiabetes, vandaar de verwarring.

5. Wie diabetes type 2 heeft, moet zo weinig mogelijk koolhydraten eten.

Het is niet zo dat je als diabetespatiënt geen koolhydraten meer mag eten. Een koolhydraatarm dieet kan je wel helpen naar een gezonder gewicht en betere bloedsuikerwaarden, maar dit is zeker niet de enige methode. Vooral de snelle koolhydraten of snelle suikers zoals koekjes en chips zijn een boosdoener en mijd je best zoveel mogelijk als diabetespatiënt.

6. Erfelijkheid speelt een rol bij diabetes type 2.

Juist, je erft niet de ziekte zelf maar wel de aanleg om het te kunnen krijgen. Als diabetes type 2 in de familie voorkomt, heb je dus een grotere kans om het ook te krijgen.