Hiv stopt hier

Negen jaar geleden zetten drie letters het leven van Wim grondig op z’n kop: hiv. Nu leggen drie woorden alles terug in de plooi: hiv stopt hier. ‘Toen ik mijn diagnose kreeg, dacht ik dat ik zou sterven. Zoveel jaar later kan ik het virus zelfs niet meer doorgeven.’

18 november 2021

Jong en reuma: 'Elke dag is een strijd'

‘Ik leef al 15 jaar met een constante pijn aan mijn gewrichten en spieren. Vorig jaar kwam eindelijk de diagnose van reuma.’ Alexandra Meert (29) uit Moortsele vertelt over opstaan en gaan slapen met reuma.

12 oktober 2023

Factcheck: Veroorzaken hoogspanningskabels kinderleukemie?

Volgens Nederlandse onderzoekers hebben kinderen die in de buurt van bovengrondse hoogspanningslijnen wonen een hogere kans om leukemie te krijgen.

9 juni 2018

Interview

Een op de tien personen met een baarmoeder lijdt aan endometriose, een chronische ontstekingsziekte die o.a. hevige menstruatiepijn en pijn bij het vrijen veroorzaakt. Bij een derde tot de helft met vruchtbaarheidsproblemen blijkt endometriose de boosdoener. Endometriosespecialist Carla Tomassetti (46) legt uit wat iedereen hierover zou moet weten.

16 november 2022

Voorkamerfibrillatie: ‘Steeds vaker sleepte ik me door de dag’

Ongeveer één op de drie Belgen kan voorkamerfibrillatie krijgen: een hartritmestoornis waarbij het hart onregelmatig en vaak te snel klopt. Eén van hen is Johnny Baccus (54). Jaren zocht hij naar de oorzaak van zijn extreme vermoeidheid. Die vonden hij en zijn cardioloog met de hulp van een medische app.

5 december 2023

Carmen open over haar strijd tegen long covid

Covid blijft voor minstens 1 op de 20 covidpatiënten lang nazinderen. Daarom krijgt het de term long covid mee. Maar wat is lang? Hoe voelt long covid precies en welke invloed heeft het op je dagdagelijkse leven? Wat zijn de behandelingen? Wij spraken met Carmen (43), een mama die nu al bijna 2,5 jaar een schim is van zichzelf.

7 november 2023

Thuiszorg inschakelen: hoe voelt dat?

Clotaire zorgt al meer dan 12 jaar thuis voor zijn vrouw Magda, die lijdt aan jongdementie. Hij maakt daarbij ook gebruik van thuiszorg. Maatschappelijk werker Stefanie van CM hielp hem daarbij. Clotaire en Stefanie vertellen hoe dat verliep. En over hoe het voelt om thuiszorg in te schakelen.

24 april 2024
Chronische stress student

Chronische stress: wat doet het met je lichaam?

Iedereen heeft al eens stress: je ademt sneller, zweet meer of hebt klamme handen. ‘Maar wanneer je er voortdurend last van hebt, wordt stress ongezond.’ Psychologe en stressexpert Natacha Buyck (44) zet de gevolgen van chronische stress voor je lichaam op een rij.

20 januari 2021

Première 'Human Forever': een hoopvolle documentaire over dementie

CM organiseerde de Belgische première van Human Forever. De rode loper in de Koningin Elizabethzaal lokte heel wat bekend volk naar Antwerpen. De documentaire waarin zorgvernieuwer Teun Toebes en filmmaker Jonathan De Jong de wereld rondreizen en uitzoeken hoe ze op andere plekken omgaan met mensen met dementie kreeg de hele zaal stil. De reacties achteraf spraken boekdelen.

20 februari 2024
Dementie, jongen en oma

Dementie, praat erover

Naar schatting 1 op 5 mensen ontwikkelt tijdens zijn leven dementie. Daarnaast treft de ziekte 3 keer zoveel betrokken personen (mantelzorgers, familieleden) als het aantal mensen met dementie zelf. Niet te verwonderen dat het onderwerp meer onder de aandacht komt. Helaas is er nog steeds heel wat foute informatie in omloop. De eerste stap? Praat erover.

16 september 2021

Afwijkend resultaat screening dikkedarmkanker: ik ga dood, dacht ik

'Zegt de naam Luc Colemont je iets? Deze arts is de geestelijke vader van het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker. Ik ben de man zeer erkentelijk. Mogelijk heeft hij mijn leven gered.'

14 maart 2024

'Endometriose zorgt ervoor dat ik geen normale toekomst heb'

Heb jij al ooit van endometriose gehoord? De chronische ziekte treft een op tien vrouwen of andere personen met een baarmoeder en heeft een zodanige invloed op hun levenskwaliteit dat er dringend meer aandacht voor nodig is. Kim Nuyens (23) is een van die vrouwen die lijdt aan endometriose. Ze vertelt haar verhaal om meer bewustwording te creëren.

16 november 2022