Omgaan met moeilijke vragen als je chronisch ziek bent

‘Waarom werk je niet?’ of ‘Je ziet er toch niet ziek uit?’ Voor mensen met een chronische ziekte of psychische kwetsbaarheid zijn moeilijke vragen een dagelijkse realiteit. Tijdens de sessie ‘Omgaan met moeilijke vragen’ in Ieper leert ervaringsdeskundige Caroline Van Holme samen met expert Gilles Seymus van de Herstelacademie hoe je op een constructieve manier met deze vragen omgaat.

2 oktober 2024

'Endometriose zorgt ervoor dat ik geen normale toekomst heb'

Het duurt vaak te lang voor vrouwen met endometriose de juiste diagnose en zorg krijgen. Dat blijkt uit een grootschalige studie van CM Gezondheidsfonds. De aandoening en de bijhorende zoektocht komen de gezondheid van de patiëntes niet ten goede en kosten hen bovendien veel geld. Kim Nuyens (23) bevestigt de conclusies.

1 oktober 2024

'Eens goed bleiten doet zo'n deugd'

Alles deden ze samen, Hugo Sigal en zijn Nicole. En dat geldt ook voor Gust Moens en Maria. Hugo en Gust verloren hun vrouw aan de gevolgen van de ziekte van Alzheimer. Leef brengt hen samen voor een gesprek.

13 september 2024

Thuiszorg inschakelen: hoe voelt dat?

Clotaire zorgt al meer dan 12 jaar thuis voor zijn vrouw Magda, die lijdt aan jongdementie. Hij maakt daarbij ook gebruik van thuiszorg. Maatschappelijk werker Stefanie van CM hielp hem daarbij. Clotaire en Stefanie vertellen hoe dat verliep. En over hoe het voelt om thuiszorg in te schakelen.

24 april 2024

Afwijkend resultaat screening dikkedarmkanker: ik ga dood, dacht ik

'Zegt de naam Luc Colemont je iets? Deze arts is de geestelijke vader van het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker. Ik ben de man zeer erkentelijk. Mogelijk heeft hij mijn leven gered.'

14 maart 2024

Première 'Human Forever': een hoopvolle documentaire over dementie

CM organiseerde de Belgische première van Human Forever. De rode loper in de Koningin Elizabethzaal lokte heel wat bekend volk naar Antwerpen. De documentaire waarin zorgvernieuwer Teun Toebes en filmmaker Jonathan De Jong de wereld rondreizen en uitzoeken hoe ze op andere plekken omgaan met mensen met dementie kreeg de hele zaal stil. De reacties achteraf spraken boekdelen.

20 februari 2024

Woonzorgcentrum Bellekens: een thuis voor mensen met dementie

De jonge Nederlander Teun Toebes (24) woonde ruim drie jaar in een verpleeghuis tussen mensen met dementie. Hij trok ook naar andere landen om te zien hoe ze daar omgaan met mensen met dementie. Zijn vaststellingen toetsen we af aan het woonzorgcentrum Bellekens in Arendonk. Coördinator Ellen Vandecraen legt uit hoe ze er werken.

1 februari 2024

Voorkamerfibrillatie: ‘Steeds vaker sleepte ik me door de dag’

Ongeveer één op de drie Belgen kan voorkamerfibrillatie krijgen: een hartritmestoornis waarbij het hart onregelmatig en vaak te snel klopt. Eén van hen is Johnny Baccus (54). Jaren zocht hij naar de oorzaak van zijn extreme vermoeidheid. Die vonden hij en zijn cardioloog met de hulp van een medische app.

5 december 2023

Carmen open over haar strijd tegen long covid

Covid blijft voor minstens 1 op de 20 covidpatiënten lang nazinderen. Daarom krijgt het de term long covid mee. Maar wat is lang? Hoe voelt long covid precies en welke invloed heeft het op je dagdagelijkse leven? Wat zijn de behandelingen? Wij spraken met Carmen (43), een mama die nu al bijna 2,5 jaar een schim is van zichzelf.

7 november 2023

Jong en reuma: 'Elke dag is een strijd'

‘Ik leef al 15 jaar met een constante pijn aan mijn gewrichten en spieren. Vorig jaar kwam eindelijk de diagnose van reuma.’ Alexandra Meert (29) uit Moortsele vertelt over opstaan en gaan slapen met reuma.

12 oktober 2023
Diabetes type 2

Diabetes type 2: 6 (on)waarheden ontrafeld

Wie diabetes hoort, denkt aan spuitjes en insuline. Maar een gezonde levensstijl is dé manier om een chronische aandoening als diabetes type 2, onder controle te houden. Diabeteseducator Hilde Verhauwaert geeft ons een antwoord op enkele feiten en fabels over diabetes type 2.

8 februari 2023

Baarmoederhalskanker: hoe kan je jezelf beschermen?

Jaarlijks krijgen in Vlaanderen zo’n 350 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker. Deze traag groeiende kanker is bijna volledig te genezen als hij tijdig wordt opgespoord. Je kan baarmoederhalskanker voorkomen door je te laten vaccineren, al is het geen vrijgeleide. Wat moet je weten? 6 feiten en fabels op een rij.

11 januari 2023