Slaap

Weet altijd als eerste wat er leeft in jouw buurt.

Waarom slapen wij?

Slaap zorgt er in de eerste plaats voor dat je lichaam de rust krijgt om fysiek te herstellen van de dag. Niet alleen je lichaam maar ook je geest neemt ’s nachts wat rust om de volgende ochtend weer aan een nieuwe dag te kunnen beginnen.

27 november 2022

Slaap, kindje, slaap. Ook vanaf de lente, please

Heb jij jonge kinderen? Dan weet je dat een goede nachtrust goud waard is. Maar nu de lente in aantocht is, kan daar serieus wat storing op zitten. Het wordt langer licht, de zon komt vroeger op, de dagen tijdens de paasvakantie verlopen rommelig en de nachten worden warmer. Slaapcoach Karen Claes geeft tips voor 4 concrete situaties.

20 juni 2023

Podcast WJNNWO - Sven de Leijer over slaapproblemen

In deze aflevering van 'Wat je nog niet wist over' vertelt applausmeester, publieksopwarmer en televisiepresentator Sven de Leijer over de slaapproblemen waarmee hij kampte. 'Ik wist niet van waar het kwam en wat ik eraan kon doen. Het was gewoon echt kak.'

27 mei 2021
Zo trotseer je een koud bed

Een koud bed trotseren: 7 feiten en fabels op een rijtje

Uit je warme zetel komen om in een koud bed te kruipen. In de winter is gaan slapen niet altijd aantrekkelijk. Een jenever, flanellen pyjama en geitenwollen sokken bieden toch soelaas tegen een ijskoude nacht? We toetsen 7 feiten en fabels af bij slaapexpert An Mariman.

13 januari 2023

Zo kruip je ontspannen onder de wol

De overgang van wakker zijn naar slapen verloopt geleidelijk. Daarom is het belangrijk dat je je lichaam rustig voorbereidt op de nacht.

27 november 2022

Wat is slaap?

Een normale, gezonde slaap bestaat uit vier tot vijf blokken waar telkens dezelfde vier fases in terugkomen

23 november 2022

Slaapverschillen

Hoeveel slaap heb je als volwassene nodig? Dat is voor iedereen verschillend. Een belangrijke maatstaf is de mate waarin je overdag functioneert zonder slaperig te worden. Lukt dat vlot? Dan heb je voldoende geslapen.

23 november 2022
Slaapapneu

Slaapapneu

Slaapapneu, wat is dat eigenlijk? Concreet betekent slaapapneu 'niet ademen tijdens de slaap'. Er bestaan twee soorten slaapapneu: centrale en obstructieve slaapapneu. Centrale slaapapneu komt minder vaak voor dan obstructieve slaapapneu. Maar de twee gaan vaak hand in hand.

11 december 2022

Wat is een slaap- en waakritmestoornis?

27 november 2022

Wat als je 's nachts niet kan doorslapen?

Slaap is iets heel persoonlijks. Nieuwsgierig naar de nachtrust van onze lezers, duiken we met hen tussen de lakens. Lezeres Eva (50) slaapt in drie shiften, een stuk daarvan overdag. 'Ik wou dat ik kon doorslapen, zodat ik mijn dag gewoon zoals iedereen kan indelen.' Slaapexpert Johan Verbraecken geeft advies.

15 april 2020

Waarom een slaapmutsje niet helpt om beter te slapen

Als we moe zijn, drinken we een cola om weer wakker te worden. En als we willen gaan slapen, drinken we een slaapmutsje om gemakkelijker in slaap te vallen. Het klinkt logisch, maar eigenlijk heeft dat het omgekeerde effect. Loes Neven, voedingsexpert bij Gezond Leven, legt uit waarom.

8 april 2020

Hoe vind ik het perfecte hoofdkussen?

Redacteur Lindsey rolt steeds vaker met een stijve nek uit bed. Na vijf jaar is haar hoofdkussen aan vervanging toe. Met een duidelijk doel gaat ze op pad. Maar waar moet ze op letten als ze een hoofdkussen koopt?

1 september 2022