Factcheck: Boeken lezen doet langer leven

In een schaduwplekje op je terras. Of languit liggend op het strand. De zomer is het ideale seizoen om je even terug te trekken in een goed boek. Het prikkelt niet alleen je verbeelding, uit onderzoek blijkt ook dat boeken lezen langer doet leven.

Tekst: Davy D'Halluin

Leestijd: 2 min

28/05/2024

Waar komt dit nieuws vandaan?  

Een groep Amerikaanse onderzoekers ging op zoek naar het verband tussen lezen en een langere levensduur. Ze volgden daarvoor twaalf jaar lang 3.635 mensen van 50 jaar en ouder.  
Uit de studie blijkt dat mensen die elke week zo’n vier uur in een boek lezen gemiddeld vier maanden langer leven. Wie liever met de neus in kranten of tijdschriften zit, heeft dat voordeel niet. 

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?   

Het onderzoek richtte zich enkel op mensen van 50 jaar en ouder. Of dezelfde voordelen ook gelden voor jongere mensen is niet bekend. Een duidelijke verklaring voor het verband tussen boeken lezen en langer leven konden de onderzoekers niet geven. Mogelijks heeft lezen een gunstige invloed op diverse hersenfuncties, waardoor we langer actief blijven en minder snel achteruitgaan. Dat het effect niet geldt bij kranten en tijdschriften komt wellicht omdat we voor non-fictie ons brein minder moeten inspannen.   

Daarnaast zijn regelmatige lezers vaak hoogopgeleid en hebben ze gezondere leefgewoonten, wat ook een rol kan spelen in hun langere levensduur. In hoeverre deze factoren zijn meegenomen in het onderzoek is niet helemaal duidelijk.