Factcheck: Verhogen kunstmatige zoetstoffen het risico op hart- en vaatziekten?

Als je vaak kunstmatige zoetstoffen gebruikt, zouden ze hart- en vaatziekten veroorzaken. Onderzoekers raden dan ook aan om de consumptie van zoetstoffen te beperken. Maar is dat advies wel terecht?

Waar komt dit nieuws vandaan?

Kunstmatige zoetmiddelen zoals sacharine, sucralose, aspartaam, en stevia zijn scheikundige stoffen met een zoete smaak. Franse onderzoekers gingen na of er een verband is tussen kunstmatige zoetstoffen en hart- en vaatziekten. Ze gebruikten de gegevens van de NutriNet-Santé-studie. Dit is een studie waarbij meer dan 100.000 personen sinds 2009 elektronisch opgevolgd worden. De onderzoekers stelden vast dat hartziekten met 9 procent stegen bij deelnemers die veel zoetstoffen gebruikten. Hersenbloedingen stegen zelfs met 18 procent.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De studie heeft beperkingen. NutriNet-Santé is een studie met 80 procent vrouwelijke deelnemers. Op basis van deze resultaten kunnen we dus geen conclusies trekken voor iedereen. Daarnaast raden zorgverleners kunstmatige zoetstoffen aan aan mensen met overgewicht en/of prediabetes. Het doel daarvan is vermageren en het bloedsuikergehalte verbeteren. De mensen die veel zoetmiddelen gebruiken, hadden dus al een hoger risico op hart- en vaatziekten.