Factcheck: Zijn vleesvervangers altijd even gezond?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om minder vlees te eten. Aan keuze geen gebrek: vegetarische kip, plantaardige shoarma, groenteburgers … Maar zijn deze kant-en-klare vleesvervangers ook gezond?

Tekst: Elien Steen

Leestijd: 2 min

15/09/2021

Waar komt dit nieuws vandaan?

Test Aankoop nam achttien verschillende kant-en-klare burgers onder de loep. Daarbij stelden ze criteria op waaraan een goede vleesvervanger moet voldoen per 100 gram: minstens 12 gram eiwitten, maximaal 10 gram vet en maximaal 1,25 gram zout. Test Aankoop bekeek hoe sterk ze bewerkt waren en of er extra ijzer en vitamine B12 was toegevoegd. Ze namen tot slot ook de Nutri-Score onder de loep. 

Slechts één product kreeg het label ‘topkwaliteit’, zeven producten hadden een ‘goede kwaliteit’ en de andere scoorden ‘redelijk’ of ‘slecht’. Tien producten haalden nochtans Nutri-Score A, maar die houdt geen rekening met de mate van bewerking en het vitamine B12-gehalte.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Niet elke kant-en-klare vleesvervanger is gezond. Vooral vegetarische balletjes en burgers bevatten veel zout en/of vet en te weinig eiwitten. De producten zijn niet altijd verrijkt met vitamine B12, maar door voldoende zuivel en eieren te eten, kun je tekorten voorkomen. Vooral als je slechts af en toe vlees vervangt door deze producten. 

Je kiest beter voor onbewerkte plantaardige eiwitbronnen zoals granen, noten, zaden en peulvruchten (bijvoorbeeld kikkererwten, sojabonen, linzen, rode, witte en bruine bonen …).

Ook licht bewerkte vleesvervangers zoals seitan, tofu en tempé zijn een goed alternatief.