Brood op de rooster

Wat is er aan de hand met de populariteit van ons blijkbaar niet meer zo dagelijks brood? We serveren Kathou Wagemans van de vzw Instituut Brood & Gezondheid vijf stellingen en polsen naar het waarheidsgehalte ervan. In één moeite door doet ze ons enkele broodtips aan de hand.

Tekst: Philip Hoorne

Beeld: Unsplash

Leestijd: 2 min

14/09/2023

Kathou Wagemans: ‘We zagen inderdaad dat de populariteit van de boterham de voorbije tien jaar is gedaald. Er bestaan tegenwoordig heel veel alternatieven voor brood. En wellicht heeft de hype dat elke koolhydraat slecht is meegespeeld in deze negatieve tendens.’  

‘Maar de daling stagneert en buigt zelfs lichtjes om. Dit gaat gepaard met het herontdekken van graanvariëteiten en het oeroude desembrood, alsook de kennis over de gezondheidsvoordelen van de vezels in brood. Zo weten ondertussen veel mensen dat volkorenbrood omwille van de vezels een gunstig effect heeft op de darmflora. Er is bovendien wetenschappelijk bewijs dat voldoende volkoren eten het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker verkleint.’ 

‘Op onze website vind je heel wat wetenschappelijke gevalideerde artikels die zijn getoetst aan de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad en Gezond Leven.’ 

Volkorenbrood is gezonder dan wit

FABEL 

‘De basis van brood is bloem of (volkoren)meel, water, gist en zout. Voor specialere bereidingen wordt soms suiker toegevoegd om de gisting te bevorderen. Dit mag bij wet echter nooit meer zijn dan 1 procent van de bloem of het (volkoren)meel.’ 

Brood bevat veel suiker

FABEL 

‘Spelt is eigenlijk oeroud. Sterker nog: tarwe stamt af van spelt. Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat spelt de gezondheid van de darmen ten goede komt.’ 

Spelt is een nieuw graan

FEIT 

‘Brood met volle granen zoals volkorenbrood is rijker aan voedingsvezels en nuttige voedingsstoffen. Witbrood is meer bewerkt, minder rijk aan voedingsvezels en heeft door de bewerking een grotere negatieve impact op het milieu.’  

Zuurdesem heet zo door zure aroma’s

FEIT 

‘Desem is een beslag van meel en water, dat de bakker een paar dagen laat rusten. In die dagen fermenteert het deeg en ontstaat een borrelende microflora van melkzuurbacteriën en gisten. Deze geven het beslag een fris-zure geur en daarom wordt het zuurdesem genoemd.’ 

Tarwe geeft glutenintolerantie

FABEL 

‘Wie intolerant is voor gluten lijdt aan de auto-immuunziekte coeliakie. Dat zou bij 1 op de 200 mensen voorkomen. Er is geen wetenschappelijke indicatie dat die wordt veroorzaakt door te veel tarwe te eten.’