Zijn verse groenten altijd beter of koop je beter diepvries?

In de groentenafdeling vind je pure voeding. En pure voeding is altijd beter, toch? Dus een verse broccoli is beter dan een uit de diepvriezer? ‘Nee, dat is niet altijd zo. Een broccoli die lang in de winkelrekken ligt, verliest vitamine C. Bij een ingevroren broccoli is het vitamine C-gehalte hoger’, vertelt diëtiste Leen Seminck.

Verse groenten zijn niet altijd beter

Tekst: Charlotte Allefs

Beeld: Daria Shevtsova

Leestijd: 2 min

21/11/2022

‘Als een broccoli veel contact komt met licht, daalt het vitamine C- gehalte. In een supermarkt worden groenten dag en nacht blootgesteld aan licht. Dus per dag dat een verse broccoli in de winkel ligt, gaan er vitaminen C verloren. Broccoli uit de diepvries werd meteen na het oogsten ingevroren. Het vitamine C-gehalte is daar hoger,’ weet diëtiste Leen Seminck.

Maar het is kort door de bocht om dan meteen te zeggen dat broccoli uit diepvries daardoor de voorkeur heeft. ‘Het nadeel van diepvriesgroenten is dat er ijskristallen in zitten. Hierdoor is de structuur van de groente kapot waardoor er vitaminen verloren gaan tijdens het koken. Bij groenten die in de fabriek zijn ingevroren, zijn de ijskristallen kleiner dan bij groenten die je thuis invriest.’

Kopen met ogen

Groenten uit conservenblikken en glazen potten zijn bewerkt. Er zitten toevoegingen in om ze langer te bewaren, een betere smaak of mooiere kleur te geven. Een mooie oranje wortel of groene snijboon ziet er lekker uit. ‘Mensen kopen met hun ogen, dus er worden additieven toegevoegd om de producten aantrekkelijker te maken. Daarbij komt nog dat groenten in een glazen pot worden blootgesteld aan licht en dus veel vitaminen C verliezen’, zegt Seminck.

Je herkent bewerkte voedingsmiddelen aan de ingrediëntenlijst. Hoe langer de opsomming, hoe meer bewerkt het product is. Staan er veel onbekende ingrediënten en additieven op het etiket? Dan is het product ultrabewerkt. ‘Deze voeding bevat weinig of geen nuttige voedingstoffen zoals vitaminen en mineralen en is niet gunstig voor je gezondheid.’

Geen hulpstoffen

Wist je dat ook groenten en fruit uit de versafdeling bewerkt zijn met het oogmerk ze langer te bewaren? Er worden geen hulpstoffen toegevoegd maar er worden bepaalde technieken uitgevoerd. ‘Bij bananen wordt bijvoorbeeld het rijpingsproces tijdelijk stilgelegd voor transport over zee. Het proces wordt weer in gang gezet als de bananen in de winkelschapen toekomen.’