Voedingsdriehoek: dit is gezonde voeding

De voedingsdriehoek staat op zijn kop. Zo staat die gerangschikt volgens de noodzaak voor een gezonde levensstijl. Bovenaan staan de voedingsmiddelen die je het meeste nodig hebt, onderaan de middelen waarvan je minder hoeft te eten.

27/11/2022

  • Water (blauw) is cruciaal voor de vochtbalans in je lichaam. Een volwassene neemt per dag ongeveer twee tot drie liter water op en voert dat ook weer af. Drink dus zeker voldoende, zodat de hoeveelheid vocht in je lichaam in balans blijft. 
  • Voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong (donkergroen) hebben een gunstig effect op de gezondheid: groenten, fruit, volle granen, aardappelen, peulvruchten, noten en zaden, plantaardige oliën die rijk zijn aan onverzadigde vetzuren zoals olijfolie of zonnebloemolie. Hoe minder bewerkt, hoe beter: kies voor gestoomde aardappelen in plaats van kroketten of eerder voor een handvol noten dan gehakselde noten met honing in een mueslireep.
  • Voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong (lichtgroen) hebben in normale hoeveelheden een gunstig of neutraal effect op de gezondheid: wit vlees (gevogelte), vis, yoghurt, melk, kaas, eieren. Kies ook hier de weinig of niet-bewerkte variant: liever kipfilet dan kipcurrysalade. 
  • Andere voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong en verzadigde vetzuren (oranje) hebben in grote hoeveelheid mogelijk een negatief effect op je gezondheid: rood vlees, boter, kokosolie, palmolie. Deze producten hebben ook positieve effecten. Rood vlees bevat bijvoorbeeld veel ijzer, zelfs in boter zitten vitaminen … Maar deze wegen vaak niet op tegen de negatieve.
  • Sterk bewerkte producten waaraan veel suiker, vet en/of zout is toegevoegd (rood) eet je het best weinig, want zij hebben een negatief effect op je gezondheid: bereide vleeswaren, frisdrank, alcohol, snoep, gebak, snacks, fastfood.

Bovenaan staan de voedingsmiddelen die je het meeste nodig hebt. Onderaan de middelen waarvan je minder hoeft te eten.