5 tips voor een zomer zonder alcohol

Vijf lezers geven aan waarom het zo moeilijk is om de zomer zonder alcohol te trotseren. Leef schotelt je enkele alcoholvrije alternatieven voor. Laat voor een keer het gezelschap en de leuke ervaringen de smaakmakers zijn!

Tekst: Cynthia Bulteel

Leestijd: 2 min

04/07/2023

Vrolijk, blij en alcoholvrij

Ruik je het al? De heerlijke geur van smeulend houtskool en gemarineerde kippenbouten? Thuis wordt de barbecue ein-de-lijk van onder het stof gehaald en op de overvolle terrasjes ga je op zoek naar het laatste zonnige plekje. De zomer is het seizoen van genieten en daar hoort ongetwijfeld een lekkere cocktail of een fris pintje bij. Niet? 

Dat je alcohol nodig hebt om je te amuseren, lijkt al lang niet meer de norm. Tournée Minérale wint elk jaar aan populariteit. En terecht. Een alcoholstop zorgt voor een beter slaappatroon en meer productiviteit. Bovendien heb je geen last van irritante kwaaltjes achteraf.  Ooit al op het werk gestaan met een kater van jewelste? Auwtch … Redenen genoeg dus om ook in juli en augustus de uitdaging aan te gaan.  

1. Plan alcoholvrije activiteiten

'In de zomer organiseren mijn vrienden tripjes naar wijnproeverijen, dat kan toch niet zonder alcohol?' Sandra (46) 

Plan je agenda vol activiteiten waarbij geen alcohol komt kijken. De zomer is een fantastische periode om nieuwe dingen te proberen. Verwen je vriendengroep met een dagje wellness. Prikkel je zintuigen niet met wijn, maar met overheerlijke internationale gerechten tijdens een sfeervol foodtruckfestival. Of ga de avontuurlijke toer op en plan een wandel- of kajaktocht in de Belgische natuur. Opties à volonté!

2. Stel je grenzen 

'Als ik de enige ben in mijn vriendengroep die niet drinkt, moet ik altijd BOB zijn. Daar heb ik gewoon geen zin in.' Evi (28) 

Laat op voorhand weten dat jij niet drinkt, en maak duidelijk dat je niet altijd zin hebt om taxichauffeur te spelen. Stippel op voorhand je route uit en ga na op welke manier iedereen veilig naar huis kan. Wanneer vertrekt de laatste bus? Heb je het nummer van een taxibedrijf op zak? Als het openbaar vervoer geen optie is, kunnen jullie een beurtrol afspreken. Deze week rijd jij, maar volgende week is het de beurt aan iemand anders. Dan heb jij meteen een nuchter maatje. Check! 

3. Drink eens een mocktail 

'Een gezellig terrasje met vrienden, daar hoort gewoon een wijntje bij. Hoe kom ik anders in vakantiestemming?' Laurien (26) 

Vandaag zijn alcoholvrije alternatieven niet meer weg te denken van de menukaart. Terecht, want steeds meer mensen gaan bewust om met alcohol. Mierzoete frisdranken en plat water krijgen gezelschap van alcoholvrije gin-tonics, virgin mojito’s en heerlijke kruidendrankjes. Je hoeft niets van de gezelligheid te missen. 

4. Zoek andere manieren om te ontspannen  

Na een zware werkdag heb ik echt nood aan een fris pintje om even te ontspannen.' Willy (56) 

Na een stressvolle dag lonkt je tuin. Een smakelijk pintje helpt om tot rust te komen. Maar vergis je niet: dat alcohol ontspannend werkt, is een fabel. Integendeel: wanneer je alcohol drinkt, breekt je lever het stresshormoon net trager af. Wat echt relaxerend werkt? Fysieke activiteiten zoals yoga, zwemmen of joggen zorgen ervoor dat je je in een mum van tijd weer zo fris als een hoentje voelt. Ben je niet sportief aangelegd, dan werkt een wandeling in de natuur even ontspannend. Ook mindfulness, ademhalingstechnieken en meditatie kunnen je innerlijke rust brengen. Doorbreek die gewoontes, kleine veranderingen zorgen voor een immens verschil.  

5. Omarm het sociale aspect 

'Laten we eerlijk zijn: een tipsy barbecue is gewoon plezant.' Janne (33) 

Associeer je barbecues met een tipsy gevoel? Dan kan je de focus verleggen. Een barbecue is het ideale moment om mensen beter te leren kennen. Zoek anderen op die net als jij niet drinken. Vormen de conversaties geen goede afleiding? Opper dan om een gezelschapsspel te spelen of geniet dubbel zo hard van dat gebraden worstje of die lekkere pastasalade. Loopt het water je niet nu al in de mond?