Drie luisteroefeningen om beter te ademen

Nog op zoek naar een goed voornemen voor 2024? Juister ademen is een uitstekende keuze. Het is een cadeautje aan jezelf want je kunt stress dan beter reguleren. Met enkele simpele oefeningen kom je al een heel eind.

Tekst: Marjolein Cuvelier

Leestijd: 2 min

15/01/2024

Door je te concentreren op je ademhaling kun je al een flink stuk tot rust komen. Een goede ademhaling is een belangrijk onderdeel van mindfulness. Hieronder vind je drie mindfulness-oefeningen van Mindfulme om naar te luisteren. 

Oefening 1: ademruimte

Door te focussen op een goede ademhaling nemen je bloeddruk en hartslag lichtjes af. Dat werkt relaxerend en kan stress verminderen. Deze oefening duurt 3 minuten.

Oefening 2: ademfocus

In mindfulnesstraining is de ademhaling een anker, een plek om naartoe te keren op wat voor moment dan ook. Met deze focusoefening train je je geest op die verankering. De oefening duurt 10 minuten.

Oefening 3: bodyscan

De bodyscan is een oefening waarbij je, doorgaans in liggende houding, door je lijf gaat met je aandacht. De essentie van de oefening is opnieuw contact maken met je lichaam en durven voelen wat er te voelen valt. Deze oefening duurt 5 minuten.