Factcheck: Moet je elk uur slaaptekort inhalen?

Als je een drukke tijd hebt met lange dagen en misschien wel korte nachten, kun je een ‘slaapschuld’ opbouwen. Is een inhaalbeweging tijdens een volgende nacht nuttig?

Slaaptekort: moet je elk uur inhalen?

Leestijd: 1 min

03/09/2019

Waar komt dit nieuws vandaan?

De Amerikaanse prof. Stanley Coren verzamelde studies waarin proefpersonen mentale tests ondergingen bij een slaap- tekort. Deelnemers die 7 uur in de plaats van 8 uur sliepen, haalden op de tests een IQ-score van 1 punt minder. Bij elk extra uur slaapgebrek daalden de scores verder met gemiddeld 2 IQ-punten. Na 1 of 2 nachten langer slapen, bleken de prestatieniveaus zich weer te herstellen.

Ook tonen hersenscans van een persoon met slaaptekort een toename van ‘trage golven’, een van de kenmerken van (diepe) slaap: dit wijst erop dat een ‘slaperig brein’ de verloren slaapfuncties probeert te compenseren.

Maar dat mechanisme heeft zijn limieten. Slaapgebrek laat je het best niet te lang aanslepen. Volgens een andere Amerikaanse onderzoeker, William C. Dement, kun je een chronisch slaaptekort niet meer volledig inhalen.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Elke nacht doorloop je vier tot vijf slaapcycli die telkens grofweg onder- verdeeld zijn in volgende fasen: diepe, lichte en REM-slaap. Je lichaam herstelt zich mentaal en fysiek vooral tijdens je diepe slaap, die langer duurt in de eerste slaapcycli dan in de laatste.

Na een korte nachtrust zorgt je lichaam er automatisch voor dat je diepe slaap langer duurt dan normaal. Zo hoef je niet elke minuut slaap in te halen om te herstellen. De belangrijkste periode voor herstel is namelijk het begin van je slaap.

Je hoeft er geen extra slaapcyclus aan te breien. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit.

Een vast slaappatroon, ook in weekends, kan je helpen om een biologisch ritme aan te houden en een ongezonde, chronische vorm van slaapschuld te vermijden.