Wat kun je zelf doen?

 
Een goede slaaphygiëne is noodzakelijk voor een goede nachtrust.
 

Niet zeker hoe het gesteld is met je slaappatroon?

Neem even de tijd om de slaaptest in te vullen en kom het hier te weten. Ontdek je slaapprofiel en krijg meteen gratis slaapadvies op maat.

 

Acht tips om goed uitgerust aan de ontbijttafel te verschijnen:

1. Kom overdag zoveel mogelijk buiten voor een fysieke activiteit.  
2. Doe ’s avonds vooral ontspannende activiteiten.
3. Let op wat je eet en drinkt. Eet vooral gezonde en gevarieerde maaltijden.
4. Vermijd alcohol, tabak en teveel cafeïne.
5. Kies voor vaste bedtijden op maat van jouw slaapbehoeften.
6. Bouw een vaste slaap- en avondroutine op.
7. Zorg dat je slaapkamer de nodige rust uitstraalt. Maak er geen tweede woonkamer of bureau van.
8. Schakel het laatste uur voor je naar bed gaat, je tablet, smartphone of computer uit. Deze schermen hebben vaak zo’n sterk licht dat ze je wakker maken of houden.

 

Blijf je slecht slapen ondanks deze slaaphygiënetips?

Wacht dan niet te lang om hulp in te schakelen. Je huisarts is je eerste aanspreekpunt wanneer je denkt dat je professionele ondersteuning nodig hebt. Vul het slaapdagboek in en neem dit mee naar de huisarts. Dit zal helpen om je slaapproblemen in kaart te brengen en het gesprek met je arts aan te gaan. De huisarts zal je, indien nodig, doorverwijzen voor verdere opvolging.

 

Ook online kun je de hulp vinden die je nodig hebt.

Nood aan informatie over een specifiek onderwerp? Volg een webinar of infosessie.
Wil je beter leren slapen gedurende een aantal weken? Kies dan één van onze gezondheidsprogramma’s?

 

Ga aan de slag!

 

Bepaalde producten kunnen je helpen om beter te slapen.

Een goed kussen en een goede matras zijn onmisbaar voor een goede nachtrust. Ook het innovatieve Moonbird en Somnox hebben we sinds kort in ons gamma.

 

 

Wat met medicatie?

Ook slaapmedicatie kan je helpen om sneller in te slapen en langer door te slapen. Ze kunnen ervoor zorgen dat je je tijdelijk rustiger voelt, waardoor je beter kunt slapen. Maar ze verstoren het natuurlijke slaappatroon en verminderen zo de slaapkwaliteit. Langdurig gebruik kan daarnaast ook tot gewenning en afhankelijkheid leiden. Neem nooit slaapmedicatie zonder uitdrukkelijk advies van je arts. Wil je hier meer over weten? Neem dan zeker een kijkje op de website van CM.

 

Ben je CM-lid?

Dan betaalt CM de helft van de kostprijs terug van een CGT-i training (slaaptraining) in groepsverband. Ontdek hieronder van welke voordelen je als CM-lid kunt genieten.

Meer weten?

Zijaanzicht van vrouw die wakker ligt in bed
Artikels

Wat als je 's nachts niet kunt doorslapen?

Slaap is iets heel persoonlijks. Kan jij 's nachts ook niet doorslapen? Lezeres Eva (50) slaapt in drie shiften, een stuk daarvan overdag. Slaapexpert Johan Verbraecken geeft advies.

Autospiegel met de reflectie van een man die aan het gapen is. Hij brengt zijn hand naar zijn mond
Artikels

Zo leer je goed te slapen

Wie slecht slaapt, kan opnieuw aanleren om op een natuurlijke manier in slaap te vallen. Wij spraken Javier Llorrente (46) vlak voor zijn laatste sessie slaaptherapie.

Gezicht van oudere mand met grijze baard die in bed ligt te slapen en een glimlach om de mond. Zijn arm ligt op de borst
Artikels

Tonnie slaapt dwars door alles heen

Slaap is iets heel persoonlijks. Je kent ze wel 'de vaste slapers'. Slaap jij ook als een roos zoals Tonnie? Slaapexpert Johan Verbraecken buigt zich over zijn verhaal.