Goede slaaphygiëne: wat kan je zelf doen?

Een goede slaaphygiëne is noodzakelijk voor een goede nachtrust. Acht tips om goed uitgerust aan de ontbijttafel te verschijnen.

Ontdek je slaapprofiel

Niet zeker hoe het gesteld is met je slaappatroon? Neem even de tijd om de slaaptest in te vullen en kom het hier te weten. Ontdek je slaapprofiel en krijg meteen gratis slaapadvies op maat.

8 tips voor een goede slaaphygiëne

  1. Kom overdag zoveel mogelijk buiten voor een fysieke activiteit.  
  2. Doe ’s avonds vooral ontspannende activiteiten.
  3. Let op wat je eet en drinkt. Eet vooral gezonde en gevarieerde maaltijden.
  4. Vermijd alcohol, tabak en te veel cafeïne.
  5. Kies voor vaste bedtijden op maat van jouw slaapbehoeften.
  6. Bouw een vaste slaap- en avondroutine op.
  7. Zorg dat je slaapkamer de nodige rust uitstraalt. Maak er geen tweede woonkamer of bureau van.
  8. Schakel het laatste uur voor je naar bed gaat, je tablet, smartphone of computer uit. Deze schermen hebben vaak zo’n sterk licht dat ze je wakker maken of houden.

Blijf je slecht slapen?

Wacht dan niet te lang om hulp in te schakelen. Je huisarts is je eerste aanspreekpunt wanneer je denkt dat je professionele ondersteuning nodig hebt. Vul het slaapdagboek in en neem dit mee naar de huisarts. Dit zal helpen om je slaapproblemen in kaart te brengen en het gesprek met je arts aan te gaan. De huisarts zal je, indien nodig, doorverwijzen voor verdere opvolging.

Wat met medicatie?

Ook slaapmedicatie kan je helpen om sneller in te slapen en langer door te slapen. Ze kunnen ervoor zorgen dat je je tijdelijk rustiger voelt, waardoor je beter kan slapen. Maar ze verstoren het natuurlijke slaappatroon en verminderen zo de slaapkwaliteit. Langdurig gebruik kan daarnaast ook tot gewenning en afhankelijkheid leiden. Neem nooit slaapmedicatie zonder uitdrukkelijk advies van je arts.