Jonge vrouw drinkt een glas seldersap

Feiten en fictie: Is seldersap een wondermiddel?

Over de krachten van voeding bestaan veel verhalen. Zo zou seldersap een wondermiddel zijn en ons verlossen van diabetes, overgewicht en zelfs kanker. Althans, dat lezen we op sociale media. Wat is ervan aan?

 

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het is de Amerikaan Anthony William, auteur van het boek Life-Changing Foods, die seldersap magische krachten toeschrijft. Wie elke ochtend op een nuchtere maag een halve liter seldersap drinkt – een mix van selderstengels en water – zou heel wat gezondheidsproblemen te slim af zijn.

Van huidaandoeningen tot diabetes, autisme en hart- en vaatziekten. Het zou zelfs helpen tegen kanker en overgewicht en zou de vruchtbaarheid verbeteren. Hoe komt dat? William beweert dat seldersap ontstekingsremmend werkt en onontdekte mineralen bevat die helpen bij de genezing van veel ziekten.

Met meer dan 1 miljoen volgers op Instagram bereikt de selderbeweging een grote groep mensen. Ook sterren zoals Robert De Niro en Gwyneth Paltrow zijn gezwicht.

 

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Er verschijnen wel vaker verhalen over superfoods in de media. Dat bekende mensen ze gebruiken, is een extra argument. Heel wat planten hebben een helende werking en worden gebruikt in medicatie.

Maar voor dat gebeurt, worden die uitvoerig getest. Actieve moleculen uit de planten worden gezuiverd en de werking en de veiligheid worden wetenschappelijk onderzocht.

Heel wat planten hebben een helende werking en worden gebruikt in medicatie. Maar voor dat gebeurt, worden die uitvoerig getest

Voor seldersap is er nog onvoldoende overtuigend wetenschappelijk onderzoek gevoerd. Niet rond de geneeskundige werking en niet rond de link met vruchtbaarheid.

Bovendien: mocht er een voedingsmiddel bestaan met zulke krachten, dan zou de medische wereld dat met open armen ontvangen. Maar er bestaat geen voedingsmiddel dat alles geneest. Er bestaan wel verhalen waar bedrijven graag geld mee verdienen.

 

Conclusie

NEEN

Er is nog te weinig onderzoek gevoerd naar de effecten van seldersap. Bij geen enkel  voedingsmiddel werden bovendien zoveel wonderbaarlijke krachten aangetoond.

Bron: www.gezondheidenwetenschap.be

Grill van groene asperges
Recepten

Grill van groene asperges

Het groene goud voor de verandering niet gestoomd, maar op de grill. Een heerlijk lichte maaltijd die mits wat kaas een Italiaanse toets krijgt.

Op een witte ondergrond liggen vier glazen bokalen die open zijn. Voor de bokalen liggen allerlei soorten nootjes.
Artikels

Hoe boost je je immuniteit?

Over je weerstand doen veel weetjes de ronde, maar welke kloppen en welke niet?
Professor Sabine Allard gidst je langs enkele feiten en fabels over het immuunsysteem.

Lasagne met spinazie en quorn
Recepten

Lasagne met spinazie en quorn

Lasagne, maar dan gezonder. Met quorngehakt, spinazie en wat roomkaas weet jij deze klassieker met een twist ook wel te smaken.