Factcheck: Kun je een kwikvergifting oplopen als je te veel vis eet?

Een kwikvergiftiging kan ernstige gevolgen hebben. Kan je voorliefde voor vis je fataal worden? Hoeveel vis mag je eigenlijk nog eten?

Vis kwik

01/03/2021

Hoe ernstig is een kwikvergiftiging?

Dat een kwikvergiftiging ernstige gevolgen kan hebben, weten ze in de Japanse stad Minamata al lang. Toen een chemische fabriek er massaal kwik in zee stortte, raakten de bewoners, die regelmatig zeedieren en -vruchten aten, vergiftigd. In totaal overleden 1.784 personen. Een kwikvergiftiging uit zich in onzekere bewegingen, gevoelloosheid in handen en voeten, spierzwakte en dus zelfs sterfte.

Grootschalig literatuuronderzoek toont aan dat grote viseters sowieso een hoger risico hebben op kwikvergiftiging. Het gaat dan wel over bevolkingen in arctische gebieden die grote hoeveelheden zeedieren consumeren.

Hoeveel vis mag je eten?

Het Vlaams Instituut Gezond Leven raadt omwille van gezondheidsredenen en milieuaspecten zoals overbevissing aan om 1 keer per week vis of schaal- en schelpdieren te eten. Meer dan 2 keer per week vis eten wordt afgeraden, onder andere wegens het kwikgehalte.

In 2015 oordeelde het Europese Voedselagentschap dat een wekelijkse inname van 1,3 microgram kwik per kilogram lichaamsgewicht een aanvaardbare maximale dosis is voor volwassenen.

Lage kwikgehaltes (minder dan 50 microgram per kilogram) vind je in haring, zalm, forel en inktvis. Hogere kwikgehaltes zaten in brasem, kreeft, makreel, snoek en tonijn. 100 gram tonijn bevat bijvoorbeeld 29 microgram kwik. Een portie van 100 gram zwaardvis bevat al 121 microgram kwik. Meer dan de maximale dosis voor een volwassen persoon.

Vis blijft wel een gezonde voedingskeuze. Vette vissoorten bevatten een hoog gehalte aan gezonde, onverzadigde vetten. Ook voor zwangere vrouwen is vis veilig.