Drie vissen liggen op een donkergrijze ondergrond.

Feiten en fictie: Kun je een kwikvergifting oplopen als je te veel vis eet?

De Britse zanger Robbie Williams onthulde onlangs dat zijn voorliefde voor vis hem bijna fataal was geworden. Hij liep er een zware kwikvergiftiging door op. Hoeveel vis mag je nog eten?

 

Hoe ernstig is een kwikvergiftiging?

Dat een kwikvergiftiging ernstige gevolgen kan hebben, weten ze in de Japanse stad Minamata al lang. Toen een chemische fabriek er massaal kwik in zee stortte, raakten de bewoners, die regelmatig zeedieren en -vruchten aten, vergiftigd. In totaal overleden 1.784 personen. Een kwikvergiftiging uit zich in onzekere bewegingen, gevoelloosheid in handen en voeten, spierzwakte en dus zelfs sterfte.

Grootschalig literatuuronderzoek toont aan dat grote viseters sowieso een hoger risico hebben op kwikvergiftiging. Het gaat dan wel over bevolkingen in arctische gebieden die grote hoeveelheden zeedieren consumeren.

 

Hoeveel vis mag je eten?

Het Vlaams Instituut Gezond Leven raadt omwille van gezondheidsredenen en milieuaspecten zoals overbevissing aan om 1 keer per week vis of schaal- en schelpdieren te eten. Meer dan 2 keer per week vis eten wordt afgeraden, onder andere wegens het kwikgehalte. Meer dan 2 keer per week vis eten wordt afgeraden, onder andere wegens het kwikgehalte.

In 2015 oordeelde het Europese Voedselagentschap dat een wekelijkse inname van 1,3 microgram kwik per kilogram lichaamsgewicht een aanvaardbare maximale dosis is voor volwassenen.

Lage kwikgehaltes (minder dan 50 microgram per kilogram) vind je in haring, zalm, forel en inktvis. Hogere kwikgehaltes zaten in brasem, kreeft, makreel, snoek en tonijn. 100 gram tonijn bevat bijvoorbeeld 29 microgram kwik. Een portie van 100 gram zwaardvis bevat al 121 microgram kwik. Meer dan de maximale dosis voor een volwassen persoon.

Vis blijft wel een gezonde voedingskeuze. Vette vissoorten bevatten een hoog gehalte aan gezonde, onverzadigde vetten. Ook voor zwangere vrouwen is vis veilig.

 
Meer dan 2 keer per week vis eten wordt afgeraden, onder andere wegens het kwikgehalte
 

Conclusie

JA

Sommige vissoorten bevatten hogere concentraties aan kwik. Het Vlaams Instituut Gezond Leven raadt aan om 1 portie vis per week te eten. Vis blijft wel een gezonde voedingskeuze. Vette vissoorten bevatten bovendien een hoog gehalte aan gezonde vetten.

Bron: www.leefmagazine.be

Zin in meer?

Gemarineerde zalm op een bedje van krulsla en witloof
Recepten

Gemarineerde zalm op een bedje van krulsla en witloof

Je hoeft geen sterrenniveau te halen om eten op 'een bedje van' te presenteren. Lekker in alle eenvoud kan zeker ook!

Een kok staat in een pan te roeren.
Artikels

Klassieke recepten met een twist

Ken je klassiekers, maar durf het ook eens anders aan te pakken. Chef-kok Kevin De Backer geeft een draai te geven aan die wekelijkse stoemp met worst. Opgelet: (lees)voer voor durvers.

Broodje tonijn met guacamole en radijsjes
Recepten

Broodje tonijn met guacamole en radijsjes

Weinig tijd en zin in een snelle en lekkere lunch? Laat de tonijn in blik dan maar aanrukken. Gepimpt met guacamole zelfs nog beter!

 
Contacteer ons