Verse groenten en fruit

Feiten en fictie: Verandert voeding je stemming?

Mango’s die energie beloven en je libido verhogen. Mediterrane voeding als antidepressief dieet. Suiker dat je een geluksgevoel geeft. Voedingsmiddelen zouden je stemming kunnen verbeteren. Maar is dat ook bewezen?

 

Waar komt dit nieuws vandaan?

Voedingsmiddelen die je psychisch welzijn een boost zouden geven, zitten in de lift. Met paginagrote advertenties worden ze gepromoot in de kranten. Er verschijnen zelfs boeken waarin te lezen staat dat een gezond dieet zowel een depressie kan voorkomen als helpen genezen.

In werkelijkheid is er amper wetenschappelijk onderzoek verricht naar de impact van voeding op de stemming. We vonden slechts enkele studies waarbij onderzoekers bepaalde diëten, waaronder het mediterraan dieet en een zoutarm dieet, testten bij enkele tientallen proefpersonen met depressieve symptomen. Ze vulden vragenlijsten in over hun stemming en daaruit bleek een lichte verbetering van hun toestand.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Uit de handvol observationele studies over de impact van voeding op de stemming kunnen we geen duidelijke conclusie trekken. Deze studies vertoonden ernstige methodologische mankementen en werden doorgaans uitgevoerd door personen of groepen die belang hadden bij een gunstige uitkomst.

Beweringen dat voeding je stemming gunstig beïnvloedt, of sterker, je depressie kan verhelpen, doen het goed in de media, maar zijn niet wetenschappelijk onderbouwd. Voor mensen met een depressie zijn ze zelfs misplaatst. Noch diëten, noch bepaalde producten (zoals mango) hebben een directe impact op je stemming.

Het is wel mogelijk dat mensen met een depressie minder letten op hun voeding en eerder geneigd zijn om ongezonder te eten dan mensen die goed in hun vel zitten. Het is een kip-of-ei-verhaal: je eet waarschijnlijk ongezonder als je somber gestemd bent, maar je wordt niet somber door de ongezonde snack.

 

Conclusie

NEE

Er bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs voor de bewering dat bepaald voedsel een negatieve stemming ombuigt in een positieve.  

Bron: www.gezondheidenwetenschap.be

Chocolademousse met rood fruit
Recepten

Chocolademousse met rood fruit

De oerklassieker onder de desserts: chocolademousse. Wie weet het niet te smaken? Maar kun jij het ook maken?

Jonge vrouw drinkt een glas seldersap
Feiten en fictie

Is seldersap een wondermiddel?

Over de krachten van voeding bestaan veel verhalen. Zo zou seldersap een wondermiddel zijn en ons verlossen van diabetes, overgewicht en zelfs kanker. Althans, dat lezen we op sociale media. Wat is ervan aan?

Yoghurtijs met bosvruchten
Recepten

Yoghurtijs met bosvruchten

Gezonder dan de calorierijkere gewone ijsvariant, maar minstens even fris en fruitig. Werk af met bosvruchten en het dessertplezier is compleet.