Je koopt het best de producten met deze voedingswaarden

Je kent het wel: dan sta je in de winkel met je boodschappenlijstje en heb je keuze tussen honderden producten. Voedingswaarden lezen op een label is niet makkelijk, dus . Gelukkig zijn er wel simpele richtlijnen. Hier vind je welke producten je het best koopt, zodat je gezonde keuzes kan maken in de supermarkt.

Gezonde voedingswaarden
    • Kies eerder voor producten met ‘meel’ in de ingrediëntenlijst, dan met ‘bloem’. ‘Bloem’ wil zeggen dat het geen volkoren product meer is
    • Beperk het aantal suikers in ontbijtgranen tot 12 g per 100 g
    • Zoek naar vezelrijke producten. Dat wil zeggen meer dan 6 g vezels per 100 g
    • Kijk naar het aandeel suiker in de koolhydraten. Die maken het best maar een derde op van het totale aantal
    • Kijk naar het aandeel verzadigde vetten in het totale aantal vetten. Die beperk je het best tot een derde
    • Koop kaas met minder dan 20 g vetten per 100 g
    • Kies voor yoghurt met minder dan 6 g suiker per 100 g
    • Houd het bij plantaardige drinks op die zonder toegevoegde suiker én met toevoeging van calcium, vitaminen B2, B12 en D
    • Kies vlees met minder dan 10 g vetten per 100 g
    • Koop zowel magere als vette vis, maar beperk gepaneerde vis
    • Kijk bij vleesvervangers voor minder dan 10 g vetten per 100 g en meer dan 10 g eiwitten per 100 g. Neem zo weinig mogelijk toegevoegde suikers. Het best zijn vitaminen B1, B2, B12 en ijzer toegevoegd
    • Ga voor soepen met een groot aandeel groenten en maximaal 0,5 g zout (NaCl) per 100 ml, en zonder toevoeging van room of vlees
    • Kies sauzen met zo weinig mogelijk vet en toegevoegde suikers. Let op! Yogonaises zijn niet altijd een evenwichtige keuze. Ook daar moet je op het vetgehalte en de toegevoegde suikers letten
    • Koop broodbeleg dat rijk is aan eiwitten en arm aan verzadigde vetten zoals kippenwit, ontvette ham, carpaccio, eitje, magere smeerkaas of vervangproduct
    • Kies dranken zonder toegevoegde suikers
    • Bereken de hoeveelheid die je daadwerkelijk zal drinken, en zet de voedingswaarden om
    • Ga voor ongezouten noten, zaden, pitten, zonder toevoeging van suikers of chocolade. Hetzelfde voor noten- en zadenpasta’s
    • Houd rekening met alle tips hierboven
    • Zoek maaltijden met een ongeveer 25 g aan eiwitten
    • De helft van het bord of toch minstens een vierde van de totale maaltijd moet uit groenten bestaan
    • Gebruik verse groenten of diepvriesgroenten zonder room- of saustoevoegingen
    • Je kunt variatie zoeken in groenten uit blik of glas