De voedingsdriehoek staat op zijn kop. Zo staat die gerangschikt volgens de noodzaak voor een gezonde levensstijl. Bovenaan staan de voedingsmiddelen die je het meeste nodig hebt, onderaan de middelen waarvan je minder hoeft te eten.
Eet meer plantaardige producten dan dierlijke voeding
Je hoeft daarom dierlijke voeding niet volledig van je menu te schrappen, maar kleine porties volstaan.
Wissel gevogelte en vis af met plantaardige eiwitbronnen (peulvruchten, tofu …).
Eet maar in uitzonderlijke gevallen rood vlees.
Vermijd ultrabewerkte voeding
Zulke voeding bevat veel witte bloem, suiker, vet, zout of alcohol.
Ze biedt geen meerwaarde voor je lichaam.
Verspil geen voeding en matig je consumptie
Luister naar je lichaam als je honger hebt of verzadigd bent.
Vermijd afleiding: leg je smartphone aan de kant, anders heb je sneller het gevoel niet voldaan te zijn.
Neem kleinere porties van wat minder gezond is.
Eet gevarieerd en evenwichtig
Eet dagelijks verschillende producten.
Varieer ook voldoende binnen die producten (bv. niet alleen appels maar ook aardbeien, niet alleen bloemkool maar ook wortel).
Eet de kleuren van de regenboog. Zo heb je een grotere kans dat je alle nodige voedingsstoffen binnen hebt.
Gezond eten is goed voor het milieu
De voedingsmiddelen die je uit ecologische of ethische overtuiging zou willen kiezen, blijken bijna altijd het beste te zijn voor je gezondheid.
We eten al eens graag een eitje bij het ontbijt, een eiersalade op de boterham of een ei als vleesvervanger bij een warme maaltijd. Maar zijn eieren wel zo goed voor ons? Wat is hun impact op onze cholesterol? We zoeken uit hoeveel eitjes je nu effectief mag eten.