De voedingsdriehoek staat op zijn kop. Zo staat die gerangschikt volgens de noodzaak voor een gezonde levensstijl. Bovenaan staan de voedingsmiddelen die je het meeste nodig hebt, onderaan de middelen waarvan je minder hoeft te eten.

  • Water (blauw) is cruciaal voor de vochtbalans in je lichaam. Een volwassene neemt per dag ongeveer twee tot drie liter water op en voert dat ook weer af. Drink dus zeker voldoende, zodat de hoeveelheid vocht in je lichaam in balans blijft. 
  • Voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong (donkergroen) hebben een gunstig effect op de gezondheid: groenten, fruit, volle granen, aardappelen, peulvruchten, noten en zaden, plantaardige oliën die rijk zijn aan onverzadigde vetzuren zoals olijfolie of zonnebloemolie. Hoe minder bewerkt, hoe beter: kies voor gestoomde aardappelen in plaats van kroketten of eerder voor een handvol noten dan gehakselde noten met honing in een mueslireep.
  • Voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong (lichtgroen) hebben in normale hoeveelheden een gunstig of neutraal effect op de gezondheid: wit vlees (gevogelte), vis, yoghurt, melk, kaas, eieren. Kies ook hier de weinig of niet-bewerkte variant: liever kipfilet dan kipcurrysalade. 
  • Andere voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong en verzadigde vetzuren (oranje) hebben in grote hoeveelheid mogelijk een negatief effect op je gezondheid: rood vlees, boter, kokosolie, palmolie. Deze producten hebben ook positieve effecten. Rood vlees bevat bijvoorbeeld veel ijzer, zelfs in boter zitten vitaminen … Maar deze wegen vaak niet op tegen de negatieve.
  • Sterk bewerkte producten waaraan veel suiker, vet en/of zout is toegevoegd (rood) eet je het best weinig, want zij hebben een negatief effect op je gezondheid: bereide vleeswaren, frisdrank, alcohol, snoep, gebak, snacks, fastfood.

5 Basisprincipes

01

Eet meer plantaardige producten dan dierlijke voeding

  • Je hoeft daarom dierlijke voeding niet volledig van je menu te schrappen, maar kleine porties volstaan.

  • Wissel gevogelte en vis af met plantaardige eiwitbronnen (peulvruchten, tofu …).

  • Eet maar in uitzonderlijke gevallen rood vlees.

02

Vermijd ultrabewerkte voeding

  • Zulke voeding bevat veel witte bloem, suiker, vet, zout of alcohol.

  • Ze biedt geen meerwaarde voor je lichaam.

03

Verspil geen voeding en matig je consumptie

  • Luister naar je lichaam als je honger hebt of verzadigd bent.

  • Vermijd afleiding: leg je smartphone aan de kant, anders heb je sneller het gevoel niet voldaan te zijn.

  • Neem kleinere porties van wat minder gezond is.

04

Eet gevarieerd en evenwichtig

  • Eet dagelijks verschillende producten.

  • Varieer ook voldoende binnen die producten (bv. niet alleen appels maar ook aardbeien, niet alleen bloemkool maar ook wortel).

  • Eet de kleuren van de regenboog. Zo heb je een grotere kans dat je alle nodige voedingsstoffen binnen hebt.

05

Gezond eten is goed voor het milieu

 
 

Meer in deze reeks

Meer weten?

Jonge vrouw drinkt een glas seldersap
Feiten en fictie

Is seldersap een wondermiddel?

Over de krachten van voeding bestaan veel verhalen. Zo zou seldersap een wondermiddel zijn en ons verlossen van diabetes, overgewicht en zelfs kanker. Althans, dat lezen we op sociale media. Wat is ervan aan?

Iemand houdt een belegde sandwich vast
Feiten en fictie

Tast fastfood je geheugen aan?

Dat je beter niet te veel fastfood eet, wisten we al. De grote hoeveelheden suiker en vet in de maaltijden verhogen je kans op welvaartsziekten zoals obesitas en diabetes type 2. Maar nu beweert nieuw onderzoek dat fastfood ook je geheugen aantast.

Drie vissen liggen op een donkergrijze ondergrond.
Feiten en fictie

Kun je een kwikvergifting oplopen als je te veel vis eet?

De Britse zanger Robbie Williams onthulde onlangs dat zijn voorliefde voor vis hem bijna fataal was geworden. Hij liep er een zware kwikvergiftiging door op. Hoeveel vis mag je nog eten?