Wat kan je doen als je getuige bent van geweld?

Wat doe je als iemand een medereiziger op de bus lastigvalt? Hoe reageer je als een vriend iemand uit je gezelschap kleineert tijdens een etentje? Hoe kom je tussenbeide als je geschreeuw hoort bij de buren? Hubert Valcke (64) van CAW Zuid-West-Vlaanderen toont het aan de hand van 5 concrete situaties. Hij verleent al meer dan dertig jaar hulp en bijstand aan slachtoffers van geweldplegingen.

16 maart 2022

8 tips om beter te communiceren in je relatie

Goede communicatie is essentieel voor een gezonde relatie. Toch blijkt het in de praktijk niet altijd gemakkelijk en liggen misverstanden, irritaties en ruzies op de loer. Hoe pak je een goed gesprek aan? Anouk Moors (48) geeft tips. Ze is bemiddelaar bij Mediv, een partner van het online relatieplatform Copl.

23 maart 2023
Waarom je beter niet trots bent op het rapport van je kind

Wees niet trots op het rapport van je kind

'Wat een goed rapport, mama en papa zijn trots op je'. Klinkt goedbedoeld, maar je zegt het beter niet tegen je kind. Motivatie-en ontwikkelingspsycholoog Maarten Vansteenkiste legt uit waarom.

23 januari 2020

8 tips om ruzie tot een goed einde te brengen

Een conflict, een ruzie kan jarenlang aanslepen. Het is niet gemakkelijk om die eerste stap te zetten en tot een goed gesprek te komen om weer bij elkaar te kunnen zijn. Ere-vrederechter Jan Nolf, relatietherapeut Michael Ringoir en familiaal bemiddelaar Monique Van Eyken geven je 8 tips.

28 september 2018

'Complimenten? Die kreeg ik nooit van mijn ouders'

Erkenning krijgen doet wonderen. Toch kreeg Charlotte* (35) vroeger nooit complimenten of schouderklopje van haar ouders. 'Om hen trots te maken en hun aandacht te trekken, haalde ik de zotste ideeën in mijn hoofd.'

24 februari 2023

Daarom heb je erkenning nodig

Wanneer gaf jij iemand voor het laatst nog een compliment? En hoe reageer jij als je zelf een compliment krijgt? Hoog tijd om te weten hoe we met die schouderklopjes moeten omgaan. Want erkenning krijgen, blijkt wonderen te doen volgens psychologe Patricia Meyntjes.

24 februari 2023
Jan Nolf geeft tips over burenruzie

Burenruzie vermijden: tips

Een bal van de kinderen vliegt weer eens over de haag. Plots zit het er bovenarms op met de buurman. Een burenruzie kan jarenlang aanslepen, maar wat zit erachter? Waarom maken we ruzie met onze buren? Ere-vrederechter Jan Nolf zoekt oplossingen.

30 september 2018

Bemiddelaar: ‘Families die het hechtste lijken, verzeilen het vaakst in ruzies’

Aan familie zit je vast voor het leven. 'Ook al komen familieleden uit hetzelfde genetische nest, ze kunnen enorm verschillen', zegt familiaal bemiddelaar Monique Van Eyken. 'Het gaat erom hoe tolerant je je als familie kunt opstellen. Lukt dat niet en kom je wel nog veel samen, dan botst het.’

27 september 2018