"Geen beperking houdt me tegen"

Kan je positief door het leven gaan als je veel tegenslagen moet verwerken? Wees maar zeker. Het grootste bewijs is Elien Allaert uit Wevelgem. Ze gaat lachend door het leven en ziet in elke uitdaging een kans. Ook in haar beperking.

31 mei 2024
Dwangstoornis handen wassen kraan

Dwangstoornis: 5 dingen die je moet weten

Personen met een dwangstoornis denken dat ze bepaalde dingen moeten doen om zichzelf gerust te stellen. Psychiater Chris Bervoets, hoofd van het centrum voor dwangstoornissen UPC KU Leuven, legt uit wat een dwangstoornis is, hoe het ontstaat en hoe je er vanaf geraakt.

13 mei 2024

Psychologische hulp: 'Het gesprek met de psycholoog was een openbaring'

Toen ze 15 was, verloor Caroline Stroobants (25) van de ene op de andere dag haar beste vriendin. ‘Haar dood zette mijn leven stil, maar de wereld draaide gewoon verder.’ Caroline ging door een diep dal. Pas anderhalf jaar later kreeg ze de gepaste hulp.

12 maart 2024

Angsten en fobieën: sidderen en beven

Van de kriebels krijgen bij het zien van een spin tot een verlammende angst voor openbare ruimten. Angst komt in verschillende maten en gewichten. ‘Het is een basisemotie die eigen is aan mens en dier’, zegt professor Stephan Claes (56), hoogleraar psychiatrie aan KU Leuven en psychiater in het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven. Ontdek welke gedaante angst bij jou aanneemt.

13 februari 2024

Elisabeth Timmermans over eenzaamheid en verbinding

In een tijd van talloze online connecties kunnen we ons vragen stellen bij de kwaliteit van die relaties. Dr. Elisabeth Timmermans, auteur van ‘Liefde in tijden van Tinder’ deelt haar inzichten op het event ‘Tussen de strepen: eenzaamheid verdwijnt’ in Gent.

2 februari 2024

Pesten: tips om je kind te ondersteunen

Het is de schrik van elke ouder dat hun kind wordt gepest. Kan je dat voorkomen? En als het toch gebeurt, hoe reageer je best om je kind te ondersteunen? Sabine Coppens, coördinator Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten, geeft uitleg en tips. ‘Blijf kalm en betrek je kind erbij.’

1 februari 2024

Pubernesten, de podcast voor ouders van pubers

Leven met een tiener in huis kan soms aanvoelen als een ritje op een achtbaan. De dagen waarop alles wat je zegt met rollende ogen wordt onthaald, de kamer van je kind een verboden plek is en de sfeer aan de keukentafel sneller kan omslaan dan een blad in de wind. Maar geen nood, Pubernesten geeft de antwoorden waar jij naar op zoek bent.

28 december 2023

Misofonie: 4 misverstanden

Feesttafels, dat betekent eetgeluiden. Véél eetgeluiden. Tijdens de wintermaanden komt daar niezen, snotteren en snuiten bovenop. Een uitdaging voor wie gevoelig is voor zulke geluiden, een nachtmerrie voor wie misofonie heeft. Bij mensen met misofonie treden gevoelens van woede en walging op bij het horen van bepaalde geluiden. Damiaan Denys van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (UMC) weerlegt enkele populaire misverstanden.

21 december 2023

Het belang van routine

Zijn we stiekem allemaal gewoontediertjes?

We beweren dat we het haten, maar eigenlijk hebben we het net heel hard nodig. Sterker nog, we gaan er onbewust naar op zoek. Routine. Voorspelbaarheid. Herhaling. Wat doet routine met ons brein? Professor Rudi D’Hooge bestudeert hoe mensen bepaalde gewoontes aanleren en buigt zich over zeven stellingen.

14 december 2023

5 tips bij postnatale depressie

Veel ouders zien na de geboorte van hun kleintje zowel roze wolken als regenwolken voorbijkomen. Van somber tot prikkelbaar en neerslachtig zijn, het hoort er nu eenmaal bij. ‘Sleept het langer aan? Dan is het misschien geen babyblues, maar een postnatale depressie’, zegt dr. Caroline Vogels, psychiater en actief bij vzw Wolk in mijn Hoofd.

5 december 2023

Ziekteangst: als je denkt dat je ernstig ziek bent terwijl er fysiek niets scheelt

Iemand die bij het minste pijntje, kriebeltje of bultje denkt dat hij dodelijk ziek is, kennen we als een hypochonder. Maar die term is verouderd. ‘We spreken nu van een ziekteangststoornis’, zegt dokter Elfi Vergaelen van het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven. Wat is ziekteangst precies en wat kun je eraan doen?

17 oktober 2023
hoogbegaafdheid

‘Hoogbegaafdheid zorgt niet dat je alles vanzelf kan of weet’

De meningen over hoogbegaafdheid lopen sterk uiteen. De ene vindt het fantastisch dat je zogezegd 'alles' weet. De andere is eerder terughoudend en vreest voor sociale problemen. Maar zijn die meningen gestoeld op enige kennis? Kathleen Venderickx, bestuurder bij expertisecentrum Exentra, geeft ons een inkijk in een hoogbegaafd brein.

6 oktober 2023