4x wat je moet weten over EMDR

Kun je schokkende gebeurtenissen verwerken door simpele oogbewegingen? Psycholoog Annick Van den Nest legt uit hoe de EMDR-techniek werkt. Maar ze waarschuwt ook. ‘Het is geen huis-tuin-en-keukenmiddeltje tegen trauma’s. Baat het niet, dan schaadt het wél. EMDR moet altijd deel zijn van een bredere therapie.’

6 december 2022

'Op de zorgboerderij mag ik helemaal mezelf zijn'

Noor Van den Bosch (20) uit Grobbendonk vond rust op de groene zorgboerderij SoulHorses in de Kempen in Lille. Ze vertelt hoe ze er met de ondersteuning van haar begeleider Joeri Van Weereld mentaal sterker is geworden.

21 september 2023
Dwangstoornis handen wassen kraan

Dwangstoornis: 5 dingen die je moet weten

Personen met een dwangstoornis denken dat ze bepaalde dingen moeten doen om zichzelf gerust te stellen. Psychiater Bervoets, hoofd van het centrum voor dwangstoornissen UPC KU Leuven, legt uit wat een dwangstoornis is, hoe het ontstaat en hoe je er vanaf geraakt.

16 november 2022
Hein fietste van Milaan tot Genk om aandacht te vragen voor kinderen met autisme

Hein (44) fietste van Milaan tot Genk om aandacht te vragen voor kinderen met autisme

Een zinvolle invulling geven aan je vakantie? Daar krijg je enorm veel van terug, weet Hein Wijffels (44) intussen. Hij fietste deze zomer van Milaan tot Genk om meer begrip te vragen voor kinderen met autisme. Zelf is Hein papa van Louis-Henri, een heerlijk enthousiaste jongen van elf met autisme en een mentale beperking. Met 1250 kilometer in de benen, blikt Hein terug op zijn Giro de Louis. Een traject dat ons allemaal aanbelangt.

9 augustus 2023

Hoe angststoornissen Olivier in de greep hielden

‘Dat je bang bent voor spinnen, dat kun je verantwoorden. Maar ik ben bang om bang te zijn en mijn grootste angst ben ik zelf, klinkt dat niet vrij gek?’ Olivier Constant blikt terug op een jarenlang gevecht met angststoornissen. ‘Er is altijd hoop, maar je moet aan de weg door de duisternis durven te beginnen.’

16 november 2022

Een probleem omdenken, hoe doe je dat?

Omdenken is een manier om problemen aan te pakken. Maar hoe werkt dat nu precies in de praktijk? Welke omdenkstrategie inzetten bij welke situatie blijkt de kunst.

23 november 2021

Ziekteangst: als je denkt dat je ernstig ziek bent terwijl er fysiek niets scheelt

Iemand die bij het minste pijntje, kriebeltje of bultje denkt dat hij dodelijk ziek is, kennen we als een hypochonder. Maar die term is verouderd. ‘We spreken nu van een ziekteangststoornis’, zegt dokter Elfi Vergaelen van het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven. Wat is ziekteangst precies en wat kun je eraan doen?

17 oktober 2023

Misofonie: 4 misverstanden

Feesttafels, dat betekent eetgeluiden. Véél eetgeluiden. Tijdens de wintermaanden komt daar niezen, snotteren en snuiten bovenop. Een uitdaging voor wie gevoelig is voor zulke geluiden, een nachtmerrie voor wie misofonie heeft. Bij mensen met misofonie treden gevoelens van woede en walging op bij het horen van bepaalde geluiden. Damiaan Denys van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (UMC) weerlegt enkele populaire misverstanden.

21 december 2023

Wil jij van je FOMO af? 9 tips voor meer JOMO

Een koffie gaan drinken met je vrienden, trainen voor de 10 Miles, alle feestjes meepikken, vintage items zoeken in de tweedehandswinkel, maar ook je huishouden op orde hebben, met de kinderen naar de speeltuin ... Voel jij de druk om overal bij te zijn en niets te missen? Halt, misschien is het tijd voor meer JOMO!

8 december 2022
hoogbegaafdheid

‘Hoogbegaafdheid zorgt niet dat je alles vanzelf kan of weet’

De meningen over hoogbegaafdheid lopen sterk uiteen. De ene vindt het fantastisch dat je zogezegd 'alles' weet. De andere is eerder terughoudend en vreest voor sociale problemen. Maar zijn die meningen gestoeld op enige kennis? Kathleen Venderickx, bestuurder bij expertisecentrum Exentra, geeft ons een inkijk in een hoogbegaafd brein.

6 oktober 2023

Dit gebeurt er met je hart en ademhaling als je knuffelt

Ben jij een knuffelaar of net niet? Wat betekent dat voor je gezondheid? Kijken mensen overal ter wereld hetzelfde naar knuffelen? Prof. dr. Martine Van Puyvelde specialiseerde zich in het belang van fysiek contact en de impact van sociale isolatie. Ze gaat dieper in op het effect van knuffelen.

19 januari 2023

Juki heeft een mentale beperking, autisme en veel talenten

Juki Rosiers (23) heeft er al een flinke weg op zitten. Na jaren van in de knoop liggen met haar mentale beperking en autisme kwam ze onlangs op haar pootjes terecht.

30 april 2021