Factcheck: Is de vijfsecondenregel een mythe?
Als je koek op de grond valt maar je hem snel opraapt, mag je die volgens de vijfsecondenregel nog opeten. Of toch niet?
Aanwezige bacteriën komen altijd op het voedsel terecht
Gezondheid en Wetenschap
Waar komt dit nieuws vandaan?
Het is een gekende volkswijsheid dat je voedsel zonder probleem kunt opeten binnen de vijf seconden nadat je het liet vallen. Uit een bevraging van een Amerikaanse studente blijkt dat 70 % van de vrouwen en 56 % van de mannen die regel toepast. Om de vijfsecondenregel te testen, analyseerden Amerikaanse onderzoekers de microben op verschillende soorten tegels.
De tegels werden eerst gesteriliseerd en vervolgens brachten de onderzoekers er E. colibacteriën (bevinden zich ook in onze darmen) op aan. Daarna lieten ze er koekjes en snoepjes op vallen en vergeleken ze de bacteriën voor en na het vallen. Het snoepgoed werd meteen opgeraapt, na een paar seconden, na vijf seconden, na tien seconden … In alle gevallen zaten er evenveel bacteriën op.
Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?
De vijfsecondenregel is goed ingeburgerd, maar studies in hoogstaande vakbladen besluiten allemaal dat deze regel geen steek houdt. Mag je het gevallen voedsel nog opeten? Dat is afhankelijk van hoe proper of vuil de vloer is. De aanwezige bacteriën komen altijd op het voedsel terecht, ook als je het vliegensvlug opraapt.
Droge vloeren bevatten wel minder ziekmakende bacteriën, zoals E. Coli, Salmonella of Listeria dan vochtige vloeren, omdat die enkel overleven in een vochtig milieu. Anderzijds speelt het soort voedsel een rol. Kun je het oprapen en nog grondig afspoelen? Een bolletje ijs is sowieso een verloren zaak.
Is de vijfsecondenregel een mythe?
JA
Als voedsel op de grond valt, komen er onmiddellijk bacteriën op terecht. Microben hebben hiervoor geen vijf seconden nodig. Uit laboratoriumtests blijkt de vijfsecondenregel een mythe. Wel kun je nauwelijks ziek worden als het voedsel op een propere, droge vloer viel en je het kunt afspoelen.
Bron: Gezondheid en Wetenschap
Factcheck: Is groentechips gezonder dan aardappelchips?
Waar komt dit nieuws vandaan?
Koreaanse onderzoekers gingen na of groentechips acrylamide bevat. Acrylamide is een volgens internationaal onderzoek mogelijk kankerverwekkende stof die ontstaat als je zetmeelrijke voedingsmiddelen verhit. Het is het gevolg van een scheikundige reactie tussen koolhydraten en eiwitten. Denk bijvoorbeeld aan het bakken van frietjes, chips en brood of het roosteren van boterhammen.
Groentechips is evengoed gefrituurd in vet
Hoe moet je dit nieuws interpreteren?
Naast de aanwezigheid van acrylamide heeft groentechips nog nadelen. Het bevat behoorlijk veel calorieën en vet, en heel wat toegevoegde suikers. Ter vergelijking: aardappelchips bevat 530 calorieën, 32 gram vet en 1 gram toegevoegde suikers. Bij groentechips is dat 435 calorieën, 26 gram vet en maar liefst 31 gram toegevoegde suikers.
De naam groentechips mag dan gezond klinken, de bereiding blijft wel dezelfde als die van aardappelchips: frituren in vet. Daardoor slorpt de chips het vet op, en bevat het veel calorieën. Omdat groentechips iets minder calorieën en vet bevat dan aardappelchips, kun je denken dat het gezonder is. Maar groentechips bevat veel toegevoegde suikers.
Er zijn wel enkele voordelen. Groentechips bevat vijf keer meer vezels en zo’n zes keer minder zout dan aardappelchips.
Is groentechips gezonder dan aardappelchips?
NEE
De naam groentechips doet vermoeden dat deze gefrituurde snack gezonder is dan aardappelchips. In werkelijkheid is dat niet zo. Groentechips bevat bijna evenveel calorieën en vet als gewone chips, en het bevat veel toegevoegde suikers. Bovendien komt de potentieel kankerverwekkende stof acrylamide evengoed voor in groente- als in aardappelchips.
Bron: Gezondheid en Wetenschap