Factcheck: Is kombucha echt gezond?

Kombucha duikt al een tijdje overal op in de supermarkt en op café. Het werd zelfs een populaire bezigheid om het drankje zelf thuis te maken. Maar is het zo gezond als wordt beweerd?

Kombucha

Tekst: Stephanie Lemmens

Beeld: Matt Hoffman

Leestijd: 2 min

02/07/2020

Waar komt dit nieuws vandaan?

Kombucha is een gefermenteerd drankje dat wordt gemaakt op basis van groene of zwarte thee. Nadat je geraffineerde suiker toevoegt, fermenteert het drankje gedurende twee weken met behulp van een theeschimmel. Hoe langer de fermentatie, hoe sterker de azijnsmaak.

Amerikaanse onderzoekers gingen na of kombucha bijdraagt tot onze gezondheid. Ze voerden een literatuurstudie uit van 262 artikels. Er zat geen enkele interventiestudie bij mensen tussen. Dergelijke studies zijn belangrijk om de gezondheidsvoordelen van kombucha te vergelijken met een nepmiddeltje.

De literatuurstudie bestond uit verslagen van laboratoriumtests op proefdieren. Deze studies toonden aan dat kombucha weerstand biedt tegen bacteriën, kanker, diabetes en bepaalde geestelijke gezondheidsproblemen zoals dementie. De studies werden echter niet uitgevoerd bij mensen.

De auteurs van de literatuurstudie besluiten dat de vele gezondheidsbeweringen rond kombucha onbewezen zijn.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Hypes zijn vaak niet ondersteund door de wetenschap. Kombucha is daar een mooi voorbeeld van. Wetenschappelijk studies op proefdieren en in laboratoria laten toe om hypotheses te testen, maar niet om conclusies te trekken bij mensen. 

Kombucha bevat kleine hoeveelheden alcohol tussen 0,7 procent tot 1,3 procent. De drank wordt dan ook afgeraden aan zwangere vrouwen. Ook mensen met een nier-, long- of leverziekte gaan het best niet mee in deze hype. Kombucha zou immers een rol kunnen spelen in leverproblemen, nierfalen, allergische reacties en misselijkheid. Maar ook dat is nog niet bewezen.