Een glas kombucha

Feiten en fictie: Is kombucha echt gezond?

Het hippe drankje duikt al een tijdje overal op in de supermarkt en op café. Tijdens de lockdown bleek het een populaire bezigheid om het drankje zelf thuis te maken. Maar is het zo gezond als wordt beweerd?

 

Waar komt dit nieuws vandaan?

Kombucha is een gefermenteerd drankje dat wordt gemaakt op basis van groene of zwarte thee. Nadat je geraffineerde suiker toevoegt, fermenteert het drankje gedurende twee weken met behulp van een theeschimmel. Hoe langer de fermentatie, hoe sterker de azijnsmaak.

Amerikaanse onderzoekers gingen na of kombucha bijdraagt tot onze gezondheid, zoals wordt beweerd. Ze voerden een literatuurstudie uit van 262 artikels. Er zat geen enkele interventiestudie bij mensen tussen. Dergelijke studies bij mensen zijn belangrijk om de gezondheidsvoordelen van kombucha te vergelijken met een placebo (nepmiddeltje).

Kombucha zou bacteriën doden, kanker bestrijden en diabetes behandelen

De geselecteerde artikels waren verslagen van tests in laboratoria en op proefdieren. Deze studies toonden aan dat kombucha bacteriën kan doden, kanker bestrijden en diabetes, dementie en andere geestelijke gezondheidsproblemen kan behandelen. Dat bleek echter uit onderzoek op ratten, muizen, konijnen, eenden en varkens. De studies werden niet uitgevoerd bij mensen.

De auteurs van de literatuurstudie besluiten dat de vele gezondheidsbeweringen rond kombucha onbewezen zijn.

 

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Argumenten om bepaalde supplementen, dranken of voedingsmiddelen te verkopen, worden vaak niet ondersteund door wetenschappelijke bevindingen. Kombucha is daar een mooi voorbeeld van. Wetenschappelijk studies op proefdieren en in laboratoria laten toe om hypotheses te testen, maar niet om conclusies te trekken met betrekking tot mensen.

Hypes zijn vaak niet ondersteund door wetenschap

Veel onderzoek dat effecten toont bij proefdieren of in laboratoria, is niet reproduceerbaar bij de mens. Bovendien zou kombucha een rol kunnen spelen in een aantal schadelijke effecten zoals leverproblemen, nierfalen, allergische reacties en misselijkheid. Maar ook dat is nog niet zeker bewezen.

Kombucha bevat kleine hoeveelheden alcohol tussen 0,7 procent tot 1,3 procent. De drank wordt dan ook afgeraden aan zwangere vrouwen. Ook mensen met een nier-, long- of leverziekte gaan het best niet mee in deze hype.

 

Conclusie

NEE

Van het hippe gefermenteerde drankje kombucha wordt beweerd dat het goed is voor de gezondheid. Maar de zogezegde gezondheidseffecten zijn niet bewezen: onderzoekers vinden geen enkele test bij mensen. Het is ook niet uitgesloten dat het drankje de gezondheid kan schaden.

Bron: www.gezondheidenwetenschap.be

Jonge vrouw drinkt een glas seldersap
Feiten en fictie

Is seldersap een wondermiddel?

Over de krachten van voeding bestaan veel verhalen. Zo zou seldersap een wondermiddel zijn en ons verlossen van diabetes, overgewicht en zelfs kanker. Althans, dat lezen we op sociale media. Wat is ervan aan?

Iemand houdt een blad met notities rechtop, een jonge vrouw bekijkt het blad
Artikels

FAQ | Veel gestelde vragen aan een diëtist en het antwoord

Jij wil iets doen aan jouw voedingspatroon, maar je zit met een heleboel vragen. Hier vind je de meest gestelde vragen aan een diëtist, met het antwoord.

Een glas gevuld met een roze smoothie. Daarrond liggen stukjes fruit.
Recepten

Ananas-Aardbeiensmoothie met een mengeling van bessen

Smoothies. Ze zijn hip, gezond, zitten boordevol vitamines en ze bestaan in allerlei varianten. Blender in en gaan!