Podcast Pubernesten | Help, mijn kind is ongelukkig

Eerste hulp voor ouders van tieners! Met welke tips kan je écht aan de slag als een kind zich plots ontpopt tot een puber? In deze 5 afleveringen duiken we in een veel voorkomende uitdaging bij tieners, telkens met 1 ouder en 1 expert. Luister naar de derde aflevering van Pubernesten over ongelukkig zijn. Vanaf 21 november op deze pagina of op je favoriete podcastplatform.

Podcast ongelukkig

De dochter van Wim vindt haar draai niet in het leven. Ze is zeventien en mist aansluiting bij haar vrienden. Ze voelt zich vaak neerslachtig en heeft last van paniekaanvallen. Expert Ilse De Block van De Opvoedingslijn geeft advies over hoe je als ouder best reageert in zo’n situatie.

Wanneer moet je je als ouder zorgen maken? Op welk punt schakel je psychologische hulp in? Wat kun je zelf doen als ouder? Hoort een periode van diep ongelukkig zijn bij het opgroeien? Hoe kan je als ouder een steun zijn voor je kind? Op deze en veel andere vragen geeft Ilse een antwoord.

We horen ook korte quotes van jongeren die zich al eens ongelukkig voelden of vrienden hebben die niet goed in hun vel zitten. Wat zeggen zij in zo’n situaties? Wat voor steun kunnen ze gebruiken?

Beluister hier de aflevering

Een podcast is een luisterverhaal dat je kunt beluisteren via je smartphone, tablet of computer. Klik in de speler hieronder op de play-knop voor de eerste aflevering. Of klik op het wifi-symbooltje in de speler en ga naar je favoriete podcast-app. Daar kun je je ook abonneren zodat je geen enkele aflevering mist. Klik in de app op 'abonneer', 'volg' of 'subscribe'.

Remote audio URL

Wat kan je doen als ouder?

 1. Wees alert voor ander gedrag
  Gedraagt je puber zich plots anders, praat die anders over mensen dan voorheen of zijn de dingen die voorheen leuk waren plots stom? Dit kunnen signalen zijn dat er iets speelt.
 2. Praat met je tiener
  Probeer in dialoog te gaan. Waarom voelt je kind zich niet goed in diens vel? Onderschat de kracht van de eigen omgeving niet. Vaak kunnen jullie zelf al heel wat in beweging zetten. Creëer een sfeer waarin het oké is om je niet oké te voelen.
 3. Eenzaamheid en ongelukkig zijn horen bij de puberteit
  Weet dat het niet ongewoon is dat tieners zich alleen voelen met hun struggles. Ze zijn nog volop hun identiteit aan het ontwikkelen en dat brengt vaak heel wat twijfels met zich mee.
 4. Zoek indien nodig professionele hulp voor je tiener
  Als je merkt dat er extra hulp nodig is, aarzel dan niet om een therapeut in te schakelen. Betrek altijd het kind zelf bij die beslissing.
 5. Blijf ook aandacht hebben voor eventuele andere kinderen in het gezin
  Naast je puber die het moeilijk heeft, zijn er vaak ook nog andere kinderen die je aandacht vragen. Geef dit gerust expliciet aan: ‘Ik weet dat je het moeilijk hebt, maar hou ook rekening met de anderen.’ Voeg gerust een vleugje humor toe, dat werkt goed bij tieners.

Alle afleveringen van Pubernesten

Beluister de trailer

Remote audio URL