Podcast Pubernesten | Te jong en te veel drinken

Eerste hulp voor ouders van tieners! Met welke tips kun je écht aan de slag als een kind zich plots ontpopt tot een puber? In deze 5 afleveringen duiken we in een veel voorkomende uitdaging bij tieners, telkens met 1 ouder en 1 expert. Luister naar de tweede aflevering van Pubernesten over drinken. Vanaf 7 november op deze pagina of op je favoriete podcastplatform.

Podcast pubernesten alcohol

De zoon van Elisa zit in het zesde middelbaar. Hij zoekt zijn weg in het leven en is nogal beïnvloedbaar, ook op het vlak van alcohol en uitgaan. Elisa kreeg al twee keer telefoon dat ze hem moest ophalen omdat hij veel te veel gedronken had. Expert Hanna Peeters van VAD licht toe hoe je daar als ouder het beste mee omgaat.

Welke afspraken kan je maken met je kind? Is het ene kind vatbaarder voor drankmisbruik dan het andere? De zoon van Elisa lijkt zijn drankgebruik inmiddels onder controle te hebben maar het hoger onderwijs staat voor de deur. Hoe zal hij daarmee omgaan? Hoe vind je als ouder het evenwicht tussen opvolgen en loslaten? Op deze vragen geeft Hanna Peeters een antwoord.

We horen ook korte quotes van jongeren over hun drankgebruik en hoe zijzelf en hun vrienden met alcohol omgaan.

Beluister hier de aflevering

Een podcast is een luisterverhaal dat je kunt beluisteren via je smartphone, tablet of computer. Klik in de speler hieronder op de play-knop voor de eerste aflevering. Of klik op het wifi-symbooltje in de speler en ga naar je favoriete podcast-app. Daar kun je je ook abonneren zodat je geen enkele aflevering mist. Klik in de app op 'abonneer', 'volg' of 'subscribe'.

Remote audio URL

Hoe ga je als ouder om met het alcoholgebruik van je kind? 

  1. Ga in gesprek met je tiener
    Jongeren onder de 18 jaar drinken het best geen alcohol, zegt het VAD. Als ouder is het belangrijk om die grens zo lang mogelijk aan te houden. Laat weten dat je liever niet hebt dat je kind drinkt voor die leeftijd en vertel ook waarom. Komt je kind dronken thuis? Wacht op een rustig moment, nadat de kater is gaan liggen, om het gesprek met je tiener aan te gaan. Vel geen oordeel, maar luister naar je kind. Hoe komt het dat het zo ver is gekomen? Op die manier help je mee aan het zelfinzicht van je kind en leer je hem om dit in de toekomst te vermijden. 
  2. Speel in op de korte termijn-gevaren van alcohol 
    Spreek niet over de gevaren op verslaving, levercirose, kanker, … Die gevaren van alcohol staan te ver af van je jongere. Spreek over alcoholeffecten op korte termijn zoals black-outs, filmpjes die op social media de ronde kunnen doen, met een verkeerde jongen of meisje kussen … 
  3. Beloon goed gedraag in plaats van zwaar te straffen 
    Jongeren zijn veel gevoeliger voor beloningen en positieve feedback dan voor straffen. Het beloningssysteem in hun puberbrein is nog veel actiever. Beloon goed gedrag met een schouderklopje, een positief woordje, bevestiging. Vind je dat er toch een straf nodig is? Dan is het belangrijk dat je hier op voorhand afspraken over hebt gemaakt en zorg ervoor dat de straf te maken heeft met het gedrag: bijvoorbeeld een maand niet uitgaan, het aantal eenheden dat ze mogen drinken. 
  4. Toon het goede voorbeeld
    Als je wilt dat je kind verantwoordelijk omgaat met alcohol, dan is het belangrijk dat jij dat zelf ook doet. Zien drinken, doet drinken. Wat je doet als ouder heeft een grotere impact dan wat je zegt.
  5. Zoek hulp als het uit de hand loopt
    Merk je dat het alcoholgebruik een impact heeft op verschillende levensdomeinen? Als je voelt dat het schoolwerk eronder lijdt, dat de vriendschappen niet meer goed zitten, dat je gezinsleven erdoor aangetast wordt, dan is er misschien nood om andere hulp in te roepen. Blijf er als ouder niet alleen mee zitten. Je kunt hiervoor de druglijn contacteren. 

Alle afleveringen van Pubernesten

Beluister de trailer

Remote audio URL