Podcast Pubernesten | Wat als sexting grenzen overschrijdt?

Eerste hulp voor ouders van tieners! Met welke tips kun je écht aan de slag als een kind zich plots ontpopt tot een puber? In deze 5 afleveringen duiken we in een veel voorkomende uitdaging bij tieners, telkens met 1 ouder en 1 expert. Luister naar de eerste aflevering van Pubernesten over sexting. 

Podcast sexting

De dochter van Debby was op 12-jarige leeftijd het slachtoffer van grensoverschrijdende sexting. Mama Debby getuigt over die moeilijke periode in het leven van haar dochter. Expert Nel Broothaerts van Child Focus licht het verschil toe tussen sexting en grensoverschrijdende sexting.

Nel Broothaerts vertelt welke rol sexting speelt in het leven van jongeren en legt uit dat sexting niet altijd slecht hoeft te zijn. Nel geeft antwoord op vragen als: Wat kan ik als ouder preventief doen om mijn kind te beschermen? Hoe kan ik mijn kind helpen als sexting uit de hand loopt? Welke rol kan Child Focus spelen als sexting grensoverschrijdend wordt? Beluister het volledige verhaal van Debby en de reacties van expert Nel in de podcast.

In deze aflevering reageren ook jongeren op vragen als: Heb je al naaktfoto’s zien passeren? Wat doe je dan? Hoe help je een vriend/vriendin die zoiets meemaakt?

Beluister hier de aflevering

Een podcast is een luisterverhaal dat je kunt beluisteren via je smartphone, tablet of computer. Klik in de speler hieronder op de play-knop voor de eerste aflevering. Of klik op het wifi-symbooltje in de speler en ga naar je favoriete podcast-app. Daar kun je je ook abonneren zodat je geen enkele aflevering mist. Klik in de app op 'abonneer', 'volg' of 'subscribe'.

Remote audio URL

Wat kan je doen als het misgaat met sexting?

  1. Stel niet te veel waarom-vragen
    Als ouder wil je weten waarom je kind beslist heeft om pikante foto's van zichzelf door te sturen. Je vraagt je af hoe het misgegaan is en je wil het hele verhaal kennen. Maar je kind kan daar door alle emoties niet op antwoorden. Nel Broothaerts adviseert om vooral te vragen wat je kind nodig heeft.
  2. Dat het fout gegaan is, ligt niet aan jouw kind
    Dat een foto van jouw kind de ronde doet, komt doordat iemand anders heeft besloten om de foto de wereld in te sturen. De fout ligt dus niet bij je kind, maar bij degene die hem zonder te vragen heeft doorgestuurd.
  3. Neem contact op met Child Focus
    Slachtoffers van grensoverschrijdende sexting en hun naasten kunnen Child Focus contacteren via het gratis nummer 116 000. Child Focus informeert je en zorgt indien nodig voor een doorverwijzing naar gespecialiseerde hulp of politie.
  4. Praat er preventief over
    Je kunt al op jonge leeftijd met je kind praten over sexting. De boodschap is dan: 'Als je van iemand iets krijgt, dan heeft dat aan jou alleen gegeven. Als jij dat vervolgens aan iemand anders wil geven, dan moet je checken of dat die eerste dat wel oké vindt.'

Alle afleveringen van Pubernesten

Beluister de trailer

Remote audio URL