Carmen open over haar strijd tegen long covid

Covid blijft voor minstens 1 op de 20 covidpatiënten lang nazinderen. Daarom krijgt het de term long covid mee. Maar wat is lang? Hoe voelt long covid precies en welke invloed heeft het op je dagdagelijkse leven? Wat zijn de behandelingen? Wij spraken met Carmen (43), een mama die nu al bijna 2,5 jaar een schim is van zichzelf.

7 november 2023

Hiv stopt hier

Negen jaar geleden zetten drie letters het leven van Wim grondig op z’n kop: hiv. Nu leggen drie woorden alles terug in de plooi: hiv stopt hier. ‘Toen ik mijn diagnose kreeg, dacht ik dat ik zou sterven. Zoveel jaar later kan ik het virus zelfs niet meer doorgeven.’

18 november 2021

Jong en reuma: 'Elke dag is een strijd'

‘Ik leef al 15 jaar met een constante pijn aan mijn gewrichten en spieren. Vorig jaar kwam eindelijk de diagnose van reuma.’ Alexandra Meert (29) uit Moortsele vertelt over opstaan en gaan slapen met reuma.

12 oktober 2023

Factcheck: Veroorzaken hoogspanningskabels kinderleukemie?

Volgens Nederlandse onderzoekers hebben kinderen die in de buurt van bovengrondse hoogspanningslijnen wonen een hogere kans om leukemie te krijgen.

9 juni 2018

Interview

Een op de tien personen met een baarmoeder lijdt aan endometriose, een chronische ontstekingsziekte die o.a. hevige menstruatiepijn en pijn bij het vrijen veroorzaakt. Bij een derde tot de helft met vruchtbaarheidsproblemen blijkt endometriose de boosdoener. Endometriosespecialist Carla Tomassetti (46) legt uit wat iedereen hierover zou moet weten.

16 november 2022

'Endometriose zorgt ervoor dat ik geen normale toekomst heb'

Heb jij al ooit van endometriose gehoord? De chronische ziekte treft een op tien vrouwen of andere personen met een baarmoeder en heeft een zodanige invloed op hun levenskwaliteit dat er dringend meer aandacht voor nodig is. Kim Nuyens (23) is een van die vrouwen die lijdt aan endometriose. Ze vertelt haar verhaal om meer bewustwording te creëren.

16 november 2022
Febe vertelt over de leukemie van haar zus

Febes zusje had twee keer leukemie

Hoe is het om een dierbare te hebben met kanker? We vroegen het aan Febe (24). Haar zus Lore maakte twee keer leukemie door. Een eerste keer als kind, een tweede keer als puber. ‘Mensen vroegen steevast hoe het met Lore ging’, herinnert Febe zich. ‘Ze houdt vol, antwoordde mama dan. En ze voegde eraan toe: met Febe gaat het trouwens ook goed.’

17 oktober 2022

Joliens partner heeft lymfeklierkanker

Hoe is het om een dierbare te hebben met kanker? We vroegen het aan Jolien (30). Haar man Jasper kreeg een jaar geleden de diagnose van non-Hodgkin lymfoom. ‘Ik was toen bezig met een carrièreswitch en volgde een opleiding lager onderwijs’, vertelt Jolien. ‘Toen ik het nieuws vernam, stond ik voor de klas mijn eindstage te doen.’

17 oktober 2022

Anouk puberde toen haar mama kanker kreeg

Hoe is het om een dierbare te hebben met kanker? We vroegen het aan Anouk (28). Haar mama kreeg tien jaar geleden de diagnose van borstkanker. ‘Toen mama ons het slechte nieuws meldde, waren wij volop aan het puberen. Wij waren helemaal niet in staat om haar te troosten’, herinnert Anouk zich. ‘Daar voel ik me schuldig over.’

17 oktober 2022

Baarmoederhalskanker: hoe kan je jezelf beschermen?

Jaarlijks krijgen in Vlaanderen zo’n 350 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker. Deze traag groeiende kanker is bijna volledig te genezen als hij tijdig wordt opgespoord. Je kan baarmoederhalskanker voorkomen door je te laten vaccineren, al is het geen vrijgeleide. Wat moet je weten? 6 feiten en fabels op een rij.

11 januari 2023
Diabetes type 2

Diabetes type 2: 6 (on)waarheden ontrafeld

Wie diabetes hoort, denkt aan spuitjes en insuline. Maar een gezonde levensstijl is dé manier om een chronische aandoening als diabetes type 2, onder controle te houden. Diabeteseducator Hilde Verhauwaert geeft ons een antwoord op enkele feiten en fabels over diabetes type 2.

8 februari 2023
Chronische stress student

Chronische stress: wat doet het met je lichaam?

Iedereen heeft al eens stress: je ademt sneller, zweet meer of hebt klamme handen. ‘Maar wanneer je er voortdurend last van hebt, wordt stress ongezond.’ Psychologe en stressexpert Natacha Buyck (44) zet de gevolgen van chronische stress voor je lichaam op een rij.

20 januari 2021