Doktr maakt online consultaties mogelijk

Tweemaal klikken, even swipen en je huisarts zit bij jou in de woonkamer. Dankzij de Doktr app hoef je voor een doktersafspraak niet langer de deur uit.

2 mei 2022

Vanaf nu laat de koude je koud

Wapen je met enkele wist-je-datjes tegen de winterprik

Je kent ze wel, van die mensen die zelfs bij min vier nog lekker warme handen hebben of putje winter in T-shirt rondlopen. Erger je je dood aan al die stoerdoenerij of ben je stiekem stikjaloers? Koude-expert professor Bart Roelands legt uit waarom jij een koukleum bent en hoe je je best wapent tegen de winterse temperaturen.

15 januari 2024

Participatieraad: hoe ziet jouw ideale buurt eruit?

Waarom dromen over een betere buurt als je echt iets kan dóen. Dat is wat Cathérine Vandewalle uit Jabbeke dacht toen ze begon als vrijwilliger in de participatieraad van regio W40. ‘De thema’s waarop we inzetten zijn heel ruim: van gezondheid tot kwaliteit van wonen. Zolang de buurt er maar beter van wordt.’

15 januari 2024

De waarde van bloedwaarden

Je bloed kan helpen om een diagnose te stellen, op te volgen hoe gezond je bent en soms zelfs preventief in te grijpen. Is een jaarlijks bloedonderzoek onze medische gps of is dat een overbodige omweg? Professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey (VUB) beantwoordt zes veelgestelde vragen.

19 februari 2024

Alles wat je moet weten over je nieren

Op Wereld Nieren Dag zetten we onze twee boonvormige organen in de spotlights. En dat verdienen ze ook. Wist je dat je nieren belangrijk zijn om je bloeddruk te regelen? Dokter Elien Mahieu, diensthoofd nefrologie van AZ Glorieux, licht het belang van de nieren toe met 6 stellingen.

14 maart 2024
Niet vallen? Meer bewegen!

Niet vallen? Meer bewegen!

Als je niet wil vallen, moet je veel bewegen. Huh? ‘Door te bewegen verbetert je evenwicht en je spierkracht’, zegt ergotherapeute Sarah De Liège. ‘Dat vermindert de kans dat je valt.’ En aan dat bewegen begin je beter vroeg dan laat.

16 april 2024

Wat zegt de kleur en geur van je urine over je gezondheid?

Kijk jij wel eens achterom in de pot? Dat is zeker een goede zaak. Want het is niet van de pot gerukt dat de kleur van je urine wat over je gezondheid onthult. Nierspecialist Marijn Speeckaert vertelt je wat je lichaam je in geuren en kleuren toefluistert.

16 november 2023

7 plekjes die ook jij vergeet in te smeren

Wist je dat zonnebrand in de kinderjaren beschadiging van het DNA veroorzaakt en de kans op huidkanker verhoogt? Je letterlijk van kop tot teen insmeren met zonnecrème is een must wanneer je de zon niet kunt vermijden. Welke plekken mag je niet vergeten?

13 juni 2022

Waarom doet het zoveel pijn als je je teen stoot?

Tenen krijgen weinig aandacht, weggestopt in schoenen en sokken. ‘Onterecht, want die kleine uitstulpingen zijn heel interessant. Ze helpen je elke dag op pad’, vertelt podoloog Ellen Busschots (32). We gooien haar daarom vijf vragen over tenen voor de voeten.

21 mei 2021

Zet je beste beentje voor tegen spataderen

Spataderen zijn duidelijk zichtbare, verdikte bloedvaten die vooral in de benen voorkomen. Ze kunnen hinder veroorzaken zoals pijnlijke, lome of rusteloze benen, tintelingen, of gezwollen voeten en onderbenen. In het ergste geval leiden ze tot flebitis, slecht genezende wonden of bloedingen. Spataderen gaan niet vanzelf weg. Daarom is voorkomen beter dan behandelen. In 10 vragen en 10 antwoorden vertellen we hoe je dat doet.

10 april 2023

Pigmentvlek of melanoom? Doe de check!

Pigmentvlekken, iedereen heeft er maar hoe onderscheid je ze van een kwaadaardig melanoom? ‘De huid is het enige orgaan dat we zelf kunnen zien. Controleer regelmatig je huid op verdachte vlekjes’, luidt het advies van dermatoloog Thomas Maselis. Hij legt uit hoe je de ‘lelijke eendjes’ herkent.

11 juli 2023

Wat kan ChatGPT betekenen voor arts en patiënt?

Dokter Siegfried Van Eygen is huisarts in Bissegem. Digitale toepassingen in de gezondheidszorg interesseren hem bijzonder. De ideale gesprekspartner dus om het te hebben over de impact van artificiële intelligentie (AI) op het beroep van huisarts en wat die voor de patiënten betekent.

1 februari 2024