Zet je beste beentje voor tegen spataderen

Spataderen zijn duidelijk zichtbare, verdikte bloedvaten die vooral in de benen voorkomen. Ze kunnen hinder veroorzaken zoals pijnlijke, lome of rusteloze benen, tintelingen, of gezwollen voeten en onderbenen. In het ergste geval leiden ze tot flebitis, slecht genezende wonden of bloedingen. Spataderen gaan niet vanzelf weg. Daarom is voorkomen beter dan behandelen. In 10 vragen en 10 antwoorden vertellen we hoe je dat doet.

10 april 2023

4x wat je moet weten over EMDR

Kun je schokkende gebeurtenissen verwerken door simpele oogbewegingen? Psycholoog Annick Van den Nest legt uit hoe de EMDR-techniek werkt. Maar ze waarschuwt ook. ‘Het is geen huis-tuin-en-keukenmiddeltje tegen trauma’s. Baat het niet, dan schaadt het wél. EMDR moet altijd deel zijn van een bredere therapie.’

6 december 2022

Waarom je best oplet met neusspray

De helft van de mensen met chronische neusklachten gebruikt te lang een neusspray. Dat blijkt uit een onderzoek van UGent. ‘Toen ik in de apotheek werkte, zag ik regelmatig mensen met een afhankelijkheid van neussprays. Daarom heb ik er mijn doctoraatproject aan gewijd,’ zegt Sophie Scheire, apotheker en doctoraatsonderzoeker aan de Eenheid Farmaceutische Zorg van de Universiteit Gent.

23 oktober 2023

Kijk uit met benzodiazepines

Geneesmiddelen die worden voorgeschreven tegen slaap- en angststoornissen noemen we benzodiazepines, afgekort benzo’s. Bij onjuist gebruik zijn ze niet zo onschuldig als je misschien denkt. Kaatje Popelier, stafmedewerker psychoactieve medicatie bij het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs geeft toelichting.

16 november 2023

'Op de zorgboerderij mag ik helemaal mezelf zijn'

Noor Van den Bosch (20) uit Grobbendonk vond rust op de groene zorgboerderij SoulHorses in de Kempen in Lille. Ze vertelt hoe ze er met de ondersteuning van haar begeleider Joeri Van Weereld mentaal sterker is geworden.

21 september 2023

Voorkamerfibrillatie: ‘Steeds vaker sleepte ik me door de dag’

Ongeveer één op de drie Belgen kan voorkamerfibrillatie krijgen: een hartritmestoornis waarbij het hart onregelmatig en vaak te snel klopt. Eén van hen is Johnny Baccus (54). Jaren zocht hij naar de oorzaak van zijn extreme vermoeidheid. Die vonden hij en zijn cardioloog met de hulp van een medische app.

5 december 2023

Carmen open over haar strijd tegen long covid

Covid blijft voor minstens 1 op de 20 covidpatiënten lang nazinderen. Daarom krijgt het de term long covid mee. Maar wat is lang? Hoe voelt long covid precies en welke invloed heeft het op je dagdagelijkse leven? Wat zijn de behandelingen? Wij spraken met Carmen (43), een mama die nu al bijna 2,5 jaar een schim is van zichzelf.

7 november 2023
Hein fietste van Milaan tot Genk om aandacht te vragen voor kinderen met autisme

Hein (44) fietste van Milaan tot Genk om aandacht te vragen voor kinderen met autisme

Een zinvolle invulling geven aan je vakantie? Daar krijg je enorm veel van terug, weet Hein Wijffels (44) intussen. Hij fietste deze zomer van Milaan tot Genk om meer begrip te vragen voor kinderen met autisme. Zelf is Hein papa van Louis-Henri, een heerlijk enthousiaste jongen van elf met autisme en een mentale beperking. Met 1250 kilometer in de benen, blikt Hein terug op zijn Giro de Louis. Een traject dat ons allemaal aanbelangt.

9 augustus 2023

Hoe angststoornissen Olivier in de greep hielden

‘Dat je bang bent voor spinnen, dat kun je verantwoorden. Maar ik ben bang om bang te zijn en mijn grootste angst ben ik zelf, klinkt dat niet vrij gek?’ Olivier Constant blikt terug op een jarenlang gevecht met angststoornissen. ‘Er is altijd hoop, maar je moet aan de weg door de duisternis durven te beginnen.’

16 november 2022
Water besparen

Water besparen: 7 slimme tips

Hou van de zon, maar hou minstens evenveel van de regen, want water is de bron van alle leven. Ga er zorgvuldig mee om en vermijd verspilling. Goed voor het milieu en voor je portemonnee. Water besparen? Hieronder vind je 7 slimme tips.

14 augustus 2023
Ziekenhuiskosten betaalbaar houden

Je ziekenhuiskosten beperken op 5 manieren

Voor een opname in het ziekenhuis kan de rekening hoog oplopen. De ziekteverzekering betaalt immers niet alle kosten terug. CM springt bij. Wij geven je 5 aandachtspunten om de ziekenhuiskosten onder controle houden.

11 november 2019

Hiv stopt hier

Negen jaar geleden zetten drie letters het leven van Wim grondig op z’n kop: hiv. Nu leggen drie woorden alles terug in de plooi: hiv stopt hier. ‘Toen ik mijn diagnose kreeg, dacht ik dat ik zou sterven. Zoveel jaar later kan ik het virus zelfs niet meer doorgeven.’

18 november 2021