HomeGezond levenBewegingBeweegplezier Voordelen

Minder buikvet

Naast het esthetische aspect waar men zich meestal het meest druk om maakt, verhoogt extra buikvet ook een aantal gezondheidsrisico’s.

Als je energiebalans verstoord is en je meer energie opneemt dan je verbruikt, stapel je extra vetreserves op in je lichaam. Wanneer de vetopstapeling zich in de buikstreek situeert, spreekt men van het appelmodel, wat vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. Het teveel aan vet stapelt zich dan op als onderhuids vet dat het meest zichtbaar is rond de taille en als buikvet dat zich rond de organen nestelt. Vooral deze laatste vetopstapeling verhoogt je risico op een hartinfarct, beroerte, verhoogde bloeddruk, diabetes type 2 en waarschijnlijk sommige vormen van kanker.

Geen mirakeloplossing

Een mirakeloplossing die het buikvet meteen en gemakkelijk wegwerkt, is er niet. Enkel met een energiebalans in evenwicht vermijd je dat je te veel vetreserves opbouwt. Hoewel vaak van verschillende voedingsmiddelen gezegd wordt dat ze je helpen buikvet te verminderen, is voldoende lichaamsbeweging nog altijd de enige effectieve methode

  • Wie een zittend leven leidt, begint het best met dagelijks dertig minuten matig intensief te bewegen (bv. wandelen of zwemmen) maar zal hierdoor nog niet meteen een groot resultaat zien.
  • Daarna kun je stilaan de intensiteit van je inspanningen opdrijven. Cardiotraining waarbij je hartslag verhoogt, is goed voor de vetverbranding. Lopen, fietsen of oefeningen op de crosstrainer zijn prima om buikvet te doen verdwijnen. Een volgehouden inspanning van een halfuur tot een uur is noodzakelijk.
  • Voor wie ook nog werk wil maken van een strakke buik, is het niet voldoende een aantal kilootjes te minderen. Daarvoor is ook krachttraining van de buikspieren, de grote spieren in de onderrug en de bovenbenen noodzakelijk. 

Wees ook niet teleurgesteld als je na een periode van intensievere lichaamsbeweging nog maar weinig of geen kilo’s kwijt raakte. Door extra te bewegen krijg je immers meer spiermassa die ook je gewicht beïnvloedt.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen