De hartslag is de maat voor de snelheid waarmee het hart klopt. Hij geeft onder andere een beeld van de conditie van de hartspier. Over het algemeen heeft een getraind iemand met een gezond en sterk hart een relatief lage hartslag. 

De hartslag is evenwel altijd een momentopname en kan sterk variëren. Een versnelde hartslag kan het gevolg zijn van opwinding of inspanning. Bij inspanning heeft het lichaam namelijk meer voedsel en zuurstof nodig en zal het hart sneller en luider kloppen. Ook de ademhaling wordt sneller en dieper.

Hartslag meten

De hartslag geeft een goed beeld van de intensiteit van je beweging. Daarom kan het nuttig zijn om tijdens een stevige sportieve inspanning de hartslag te controleren.

Wie dit zonder toestellen wil doen, houdt twee vingers aan de binnenkant van de pols of aan de zijkant van de hals en telt gedurende vijftien seconden het aantal slagen. Dit vermenigvuldig je met vier om je hartslag per minuut te kennen. Tijdens de inspanning is dit niet altijd zo eenvoudig.

Gemakkelijker gaat het met behulp van een hartslagmeter. Vaak is dat een band die je ter hoogte van het hart draagt en die signalen naar een polshorlogemeter doorstuurt. Je kunt de hartslagmeter zo instellen dat je een signaal krijgt op het moment dat je te intensief of net niet intensief genoeg oefent. Home-, steptrainers of loopbanden zijn vaak uitgerust met sensoren die de hartslag meten via de handpalmen en die je toelaten de hartslag in de gaten te houden via een klein schermpje. Voor meer informatie en de aankoop van een hartslagmeter kun je terecht in de Thuiszorgwinkels.

Wie tijdens zijn beweegactiviteit de hartslag niet controleert, weet dat hij niet te intensief bezig is als hij nog een babbeltje kan slaan tijdens het bewegen.

Maximale hartslag

De maximale hartslag is het maximaal aantal hartslagen per minuut, ongeacht het inspanningsniveau. je kunt die inschatten met volgende formule: 220 - leeftijd.

Voorbeeld
Voor iemand van 30 jaar is de maximale hartslag bij benadering 190 (220-30).

Een maximale inspanningstest op een loopband of fietsergometer onder toezicht van een arts kan de exacte waarde bepalen.

Persoonlijke optimale trainingszone

De optimale trainingszone is voor iedereen anders. Je berekent jouw optimale trainingszone door je maximale hartslag te vermenigvuldigen met 0,60 en 0,80.

Voorbeeld
Iemand van 30 jaar oefent '(maximale hartslag is 190) het best aan een hartslag tussen 114 en 152 slagen per minuut.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen