Het bekendste en populairste voorbehoedsmiddel is ongetwijfeld de anticonceptiepil, kortweg de pil. Wie op een correcte manier de pil slikt, heeft bijna 100% zekerheid dat ze niet ongewenst zwanger zal geraken.

Hoe werkt het?

De pil werkt op basis van kunstmatige hormonen die gelijkaardig zijn aan de natuurlijke vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progestageen). Deze zorgen ervoor dat er elke maand een eitje begint te rijpen in de eierstokken, waarna een eisprong plaatsvindt en de eicel via de eileider naar de baarmoeder afdaalt. Onderweg kan de eicel bevrucht geraken.

De pil zorgt ervoor dat:

 • er geen eicel tot rijping komt en er geen eisprong plaatsheeft: er is dus geen eicel die onderweg bevrucht kan raken;
 • de samenstelling van het baarmoederslijmvlies verandert, waardoor een bevruchte eicel zich niet makkelijk kan innestelen;
 • het slijm in de baarmoederhals dikker en minder toegankelijk wordt voor zaadcellen.
Jammer genoeg biedt de pil geen bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen(SOA's). Hiervoor is alleen een condoom afdoende.

Hoe kiezen?

De pil is enkel op doktersvoorschrift verkrijgbaar. De pil van een vriendin of je moeder meegebruiken, is geen goed idee. Ieder lichaam is anders. 

Er bestaan pillen met een hogere of lagere dosis hormonen. De huisarts zal een pil voorschrijven die het beste bij jou past om onprettige neveneffecten als hoofdpijn of gewichtstoename te voorkomen.

Hoe gebruiken?

 • Lees de bijsluiter en kijk de vervaldatum na. Net als bij andere medicatie kunnen ook nevenwerkingen optreden bij het gebruik van de pil. Neem bij klachten steeds contact op met je arts of apotheker.
 • Begin met de pil op de eerste dag van de menstruatie. De pil is dan meteen betrouwbaar. Begin je op een ander moment, dan zijn de eerste zeven dagen niet veilig en moeten jullie een condoom gebruiken.
 • In regel neem je 21 dagen na elkaar een pil. Is de strip op, dan volgt een pilvrije week. Het is in deze week dat je een bloeding krijgt, die erg lijkt op een menstruatie.
  Heel zelden treedt bij een correct pilgebruik geen bloeding op tijdens de pilvrije week. Dit is niet alarmerend. Maak je je hierover toch zorgen, neem dan contact op met je huisarts of apotheker.
 • Na zeven dagen begin je opnieuw.
 • Heel de tijd, ook de week van de bloeding, beschermt de pil tegen ongewenste zwangerschap.

Een pil vergeten?

Wil de pil feilloos werken, dan is het belangrijk dat de hormonen tijdig in de bloedbaan terechtkomen. 

Een keer een pil vergeten, kan gebeuren. Zolang er niet meer dan 36 uur tussen twee pillen zit, is er niets aan de hand. Wie normaal de pil bij het opstaan slikt en er die dag pas in de loop van de namiddag aan denkt, is nog steeds veilig.
Is er meer dan 36 uur verstreken sinds de laatste pil, dan gelden andere regels

 • Neem een pil, vergeten in de eerste week van de strip of een dag te laat genomen bij het begin van een nieuwe strip, toch nog in en ga door met de strip. Je bent dan wel niet meer veilig tot aan de pilvrije week. Condoomgebruik is een must.
 • Neem een pil vergeten in de tweede week, gewoon verder in. De pil is nog veilig. Wie extra zeker wil zijn, gebruikt nog een condoom.
 • Maak bij vergeetachtigheid in de derde week de strip af en ga zonder stopweek door met de volgende strip. Je kunt ook direct stoppen en na zeven dagen met een nieuwe strip beginnen. In beide gevallen blijft de pil beschermen tegen zwangerschap.

Hevige diarree of braken kunnen voor een storing zorgen. In dat geval ben je niet meer beschermd. Neem dan het zekere voor het onzekere en gebruik een condoom.

Enkel voordelen?

Onbezorgd genieten van seks kan voor een vrouw alleen als ze zeker weet dat ze niet zwanger zal geraken. De pil biedt die garantie

Maar de pil heeft een groot nadeel: ze beschermt op geen enkele wijze tegen SOA's. Praat met je partner over veilig vrijen, ook als je de pil neemt, en gebruik een condoom als een van beiden eerder seksuele betrekkingen had met iemand anders.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen