HomeGezond levenLeefgewoontenVeilig zonnen

Zonnestralen en uv-index

Zonlicht bestaat uit infraroodstralen, zichtbaar licht en drie soorten ultravioletstralen.

  • Infraroodstralen veroorzaken opwarming van de huid. Ze kunnen mee leiden tot een verhit gevoel en een zonneslag.
  • uv A-stralen zorgen voor een snelle maar kortstondige bruining van de huid, zijn verantwoordelijk voor een vroegtijdige huidveroudering en kunnen huidkanker veroorzaken.
  • uv B-stralen bezorgen een trage maar langdurige bruine tint. Ze kunnen zonnebrand veroorzaken en spelen een rol bij het ontstaan van huidkanker.
  • uv C-stralen zijn zeer schadelijk, maar worden tegengehouden door de ozonlaag en bereiken de huid niet.

uv-index

Tijdens de zomermaanden vermeldt het KMI in het weerbericht de verwachte uv-index (of zonkracht). Dat is de voorspelde hoeveelheid uv-straling die het aardoppervlak zal bereiken. De waarden worden internationaal op dezelfde manier weergegeven. 

In België blijft de uv-index meestal onder de zes maar op het strand of in de bergen kan die hoger zijn. Hoe hoger de uv-index, hoe intenser de straling.

uv-indexuv-intensiteitVerbranding
van de huid
Veilig genieten
van de zon
   
1-2LaagVrijwel niet

Je kan veilig buiten vertoeven.

3-5MatigLangzaam

Zoek de schaduw op tijdens de middaguren. 

Denk aan zonnecrème, T-shirt en hoedje.

6-7HoogSnel
8-10Zeer hoogSnel

Ga niet buiten tijdens de middaguren. 

Blijf zeker in de schaduw. 

Zonnecrème, T-shirt en hoedje zijn verplicht.

11+ExtreemZeer snel

De sterkte van de uv-straling wordt beïnvloed door de stand van de zon, de dikte van de ozonlaag, de bewolking, stofdeeltjes, het weerkaatsend vermogen van de omgeving, de hoogte waarop je je bevindt en de afstand tot de evenaar.

Goed om te weten

  • De hoeveelheid uv-straling hangt af van de hoogte van de zon, niet van de hoogte van de temperatuur. Op een koele, heldere zomerdag kun je dus even gemakkelijk verbranden als op een bloedhete dag.
  • Wolken houden de uv-straling gedeeltelijk tegen. Hoe meer bewolking, hoe minder uv-licht de aarde kan bereiken. Wolken weerkaatsen echter ook zonlicht, waardoor je ook bij een bewolkte hemel kunt verbranden.
  • Zonnestralen weerkaatsen in de omgeving zodat je zelfs in de schaduw of onder een parasol niet volledig ‘veilig’ bent.
  • Water laat ook zonnestralen door. Omdat je voortdurend wordt afgekoeld door het stromende water voel je niet dat je verbrandt.

Ga ook naar


Download


CM-diensten en -voordelen