Zet je beste beentje voor tegen spataderen

Spataderen zijn duidelijk zichtbare, verdikte bloedvaten die vooral in de benen voorkomen. Ze kunnen hinder veroorzaken zoals pijnlijke, lome of rusteloze benen, tintelingen, of gezwollen voeten en onderbenen. In het ergste geval leiden ze tot flebitis, slecht genezende wonden of bloedingen. Spataderen gaan niet vanzelf weg. Daarom is voorkomen beter dan behandelen. In 10 vragen en 10 antwoorden vertellen we hoe je dat doet.

10 april 2023

‘Vulvodynie zorgt voor meer diepgang in mijn relatie’

Uit cijfermateriaal blijkt dat een op tien vrouwen pijn heeft bij penetratieseks. Sarah Pauwels (25) is een van hen: ze heeft vulvodynie en vaginisme. Met haar inzet bij Vulva Stories wil ze de chronische pijnaandoening bespreekbaar maken.

7 december 2023
Marga Vanhout: diabetes type 2 getuigenisc

Diabetes type 2: ‘Je leefstijl aanpassen doe je stap voor stap en ja, soms val ik nog wel eens’

De diagnose van diabetes type 2 gooit je leven door elkaar. Plots moet je letten op je voeding, meer bewegen, stress beperken … Kortom, je hele manier van leven aanpassen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Dat ondervond ook Marga Vanhout toen ze vier jaar geleden de diagnose kreeg.

11 december 2023

'Door mijn harttransplantatie heb ik een plusleven'

Wist je dat één donor tot acht mensen kan redden? Ronny (65) kan dit beamen. Zijn leven nam een bijzondere wending door orgaandonatie. ‘Ik herinner mij nog goed het telefoontje om half twaalf ’s avonds: er is een donorhart beschikbaar, je moet nu naar het ziekenhuis komen.’

20 september 2023

De waarde van bloedwaarden

Je bloed kan helpen om een diagnose te stellen, op te volgen hoe gezond je bent en soms zelfs preventief in te grijpen. Is een jaarlijks bloedonderzoek onze medische gps of is dat een overbodige omweg? Professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey (VUB) beantwoordt zes veelgestelde vragen.

19 februari 2024

Alles wat je moet weten over je nieren

Op Wereld Nieren Dag zetten we onze twee boonvormige organen in de spotlights. En dat verdienen ze ook. Wist je dat je nieren belangrijk zijn om je bloeddruk te regelen? Dokter Elien Mahieu, diensthoofd nefrologie van AZ Glorieux, licht het belang van de nieren toe met 6 stellingen.

14 maart 2024

Wat kan ChatGPT betekenen voor arts en patiënt?

Dokter Siegfried Van Eygen is huisarts in Bissegem. Digitale toepassingen in de gezondheidszorg interesseren hem bijzonder. De ideale gesprekspartner dus om het te hebben over de impact van artificiële intelligentie (AI) op het beroep van huisarts en wat die voor de patiënten betekent.

1 februari 2024

PCOS zorgt bij 1 op de 10 vrouwen voor vruchtbaarheidsproblemen

’De meerderheid van de vrouwen met PCOS krijgt de diagnose niet,’ weet Linde Mostinckx, coördinator van de PCOS-kliniek van UZ Brussel. Het polycysteus ovarium syndroom, treft één op de tien vrouwen. Michel De Vos fertiliteitsarts bij Brussels IVF en vroedvrouw Linde Mostinckx delen hun kennis.

5 september 2023

Wat zegt de kleur van je stoelgang over je gezondheid?

Wat er in het kleinste kamertje gebeurt, houden we voor onszelf. Nochtans vertelt onze stoelgang veel over onze gezondheid. Prof. Danny De Looze, maag-darmspecialist en schrijver van het boek 'Wat onze darmen ons vertellen', legt uit hoe je door een toiletbril kijkt.

16 november 2023
Niet vallen? Meer bewegen!

Niet vallen? Meer bewegen!

Als je niet wil vallen, moet je veel bewegen. Huh? ‘Door te bewegen verbetert je evenwicht en je spierkracht’, zegt ergotherapeute Sarah De Liège. ‘Dat vermindert de kans dat je valt.’ En aan dat bewegen begin je beter vroeg dan laat.

16 april 2024

Geluidsoverlast: een stille moordenaar?

Geluid is zuurstof voor je brein. Je hebt het nodig om te overleven, om je te oriënteren en veilig te voelen. Maar 1 op de 5 Belgen woont in een omgeving waar ongezond veel geluid is. Zij maken meer kans op hart- en vaatziekten, slaapstoornissen en stress. Dr. Prof. Bart Vinck van UGent legt uit wat geluidsoverlast met je lichaam doet en wat je eraan kunt doen.

9 september 2022

Doktr maakt online consultaties mogelijk

Tweemaal klikken, even swipen en je huisarts zit bij jou in de woonkamer. Dankzij de Doktr app hoef je voor een doktersafspraak niet langer de deur uit.

2 mei 2022