Het mannencondoom is gewoon te koop in de supermarkt of in een automaat in een café of jeugdclub. Er is geen doktersvoorschrift voor nodig.

Hoe werkt het?

Een condoom is een elastisch, rubberen hoesje dat voor de geslachtsgemeenschap over de stijve penis van de jongen wordt gerold. Het vangt het sperma op, zodat dit niet in de vagina terechtkomt. Zo wordt zwangerschap voorkomen. Voorwaarde is wel dat het condoom wordt aangebracht voor de penetratie, omdat ook het voorvocht (voor de eigenlijke zaadlozing) al zaadcellen kan bevatten.

Een condoom rekt mee en zit altijd perfect. Vrijen met een condoom voelt evenwel niet hetzelfde als vrijen zonder. Maar een condoom is zo dun dat het voldoende prikkels doorlaat. Bovendien is het een gedeelde verantwoordelijkheid om veilig te vrijen. 

Het condoom biedt een goede bescherming tegen zwangerschap, op voorwaarde dat hij juist gebruikt wordt. Lees daarvoor aandachtig de bijsluiter. Bovendien is het de enige vorm van anticonceptie die ook beschermt tegen SOA's.

Hoe kiezen?

Condooms zijn er in verschillende dikten en kleuren. Een condoom met glijmiddel vergemakkelijkt de penetratie. 

Op de verpakking moet een CE-markering staan. Dit betekent dat het condoom voldoet aan de Europese normen.

Er is niets mis met altijd een condoom op zak te hebben. Bewaar een condoom beter niet in je portefeuille of broekzak, omdat het hierdoor beschadigd kan geraken. Loop er ook best niet te lang mee rond. Een condoom heeft immers een vervaldatum, die vermeld staat op elke individuele verpakking.

Fabeltjes

  • Een condoom kan je meermaals gebruiken.
    Fout. Een condoom is maar één keer bruikbaar. Ook als er geen zaadlozing plaatsvond, kan een condoom niet hergebruikt worden.
  • Twee condooms over elkaar aantrekken is veiliger.
    Niet waar. Integendeel zelfs. De twee schuren dan over elkaar en dit vergroot de kans op lekken of scheuren.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen