Eksteroog

Een eksteroog is een eeltknobbel met in het midden een eeltpit. Ze duiken vooral op tussen of op de tenen.

Ze kunnen geen kwaad, maar doen flink pijn als er druk op zit. Vooral bij het stappen hinderen ze, want schoenen drukken de eeltknobbels in de huid. Als de druk stopt, verdwijnen de klachten.

Wat is de oorzaak?

Om de huid te beschermen tegen wrijving en druk, maakt ons lichaam eelt aan. Bij een verhoogde wrijving of druk op een plek op de voet kan een eksteroog ontstaan. Vaak zijn te nauwe schoenen de boosdoener. Maar ook te ruime schoenen of schoenen met hoge hakken en verhogen de kans op eksterogen. Andere mogelijke oorzaken van verhoogde druk zijn overgewicht of een veranderde stand van voeten of tenen.

Wat kan je zelf doen

Draag goed passende schoenen die niet knellen. Plak eventueel een likdoornring. Dat is een gelpleister die de druk op het eksteroog vermindert. De pleisters bevatten doorgaans ook salicylzuur zodat de likdoorn week wordt. Draag de likdoornring tot het eksteroog voldoende week is en je de eeltpit kan afschaven of afschuren.

Wanneer moet je naar een arts?

Ga langs bij je huisarts als het eksteroog heel pijnlijk is. Die kan je een specifieke zalf voorschrijven of je doorverwijzen naar een pedicure of podoloog om het eksteroog te behandelen en je voetproblemen te verminderen. Ook diabetici met een eksteroog raadplegen best hun arts omwille van een verhoogd risico op ontstoken wonden aan de voet.

Elise Rummens

Elise is onze huisdokter. Haar stokpaardje op het vlak van gezondheid is beweging. Daarom zie je haar op dinsdagavond springen, vliegen, duiken, vallen en weer opstaan. Dan heeft ze haar wekelijkse parkourtraining.

Preventie-arts CM