Pas op voor phishing. CM stuurt je nooit een e-mail met de vraag om je persoonlijke gegevens aan te passen. Hoe herken je een valse e-mail?

Insectenbeet

De zomer staat voor de deur. De bijen, wespen en andere insecten ontwaken uit hun winterslaap. Wat moet je doen als zo’n klein beestje je steekt?

Een insectenbeet zorgt voor plaatselijke jeuk, vlekken of rode bobbeltjes. Deze symptomen zijn tijdelijk en verdwijnen vaak na enkele uren of dagen.  

Wat is de oorzaak?

Insecten steken je uit zelfverdediging of bijten omdat ze zich voeden met menselijk bloed. Je krijgt geen jeuk, pijn of zwelling van de beet. Maar wel van het speeksel of gif van het insect.

Wat kan je zelf doen?

Een lange broek of mouwen en gesloten schoenen verkleinen de kans op een insectenbeet. Word je toch gebeten? Koel de beet af met koud water, een nat kompres of ijs. Krab er niet aan, anders loop je het risico op een bacteriële infectie. Jeukwerende en pijnstillende zalven zullen niet veel helpen, het effect is onvoldoende aangetoond. Gebruik enkel zalven met cortisone wanneer je arts die voorschreef.  

Blijft de angel van een insect in je huid zitten? Schraap deze er dan uit, zonder het gifzakje leeg te knijpen. Nadien reinig en ontsmet je de huid. Als je allergisch bent of al eens eerder een ernstige reactie had, houd je in de zomer best een noodkit met adrenaline-injectie bij de hand.  

Wanneer moet je naar de dokter?

Heb je lokaal een ernstige reactie op de beet, zoals een ontsteking? Dan zal je huisdokter een oraal geneesmiddel of zalf voorschrijven. In uitzonderlijke gevallen reageert je lichaam allergisch op een insectenbeet. Ervaar je symptomen zoals benauwdheid, een gezwollen gevoel in de keel, misselijkheid of zweten? Neem meteen contact op met je dokter of ga zo snel mogelijk naar het ziekenhuis.

Elise Rummens

Elise is onze huisdokter. Haar stokpaardje op het vlak van gezondheid is beweging. Daarom zie je haar op dinsdagavond springen, vliegen, duiken, vallen en weer opstaan. Dan heeft ze haar wekelijkse parkourtraining.

Preventie-arts CM