HomeProfessioneelZorgverlenersVerpleegkundigen

Suprapubische sonde (verblijfsonde)

Wat?

Een verblijfsonde is een soepel, dun buisje dat doorheen de onderbuik in de blaas geplaatst wordt (suprapubische sonde). 

De sonde blijft gedurende langere tijd in de blaas. Ze is verbonden met een urinezak, zodat de blaas continu leeg is. Elke druppel urine die de nieren produceren, vloeit immers naar buiten via de sonde. 

Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt de patiënt een beenzak. Dit is een urinezak die men op het been kan dragen, onder de kledij. Via een kraantje onderaan kan de beenzak worden leeggemaakt. 

Terugbetaling

  • De urinezakken (been- en nachtzakken) worden afgeleverd door een erkende bandagist of apotheker-bandagist. Ze worden terugbetaald als de patiënt een doktersvoorschrift heeft. De tegemoetkoming verloopt meestal via de derdebetalersregeling

  • De sonde moet na verloop van tijd (vaak na zes weken) gewisseld worden. 
    • Gebeurt dit door een thuisverpleegkundige of de huisarts, moet de patiënt de sonde kopen bij de apotheker en wordt ze niet terugbetaald
    • Plaatsing van de sonde door een thuisverpleegkundige wordt wel terugbetaald. Als de huisarts de sonde wisselt, betaalt de patiënt de consultatie
    • Laat de patiënt de sonde in het ziekenhuis wisselen, moet hij hiervoor op consultatie bij een uroloog. De sonde wordt (gedeeltelijk) door het ziekenhuis bekostigd en de patiënt betaalt de consultatie. 
    • Wordt de sonde geplaatst en/of vervangen in het ziekenhuis tijdens een hospitalisatie of daghospitalisatie, is dit vervat in de ligdagprijs. Er mag dan geen materiaal aan de patiënt worden aangerekend.

Goed om te weten

Een verblijfsonde mag niet worden verward met autosondage (zichzelf sonderen voor urine). Hiervoor is een goedkeuring van de adviserend geneesheer vereist. Meer info vind je op de website van het Riziv.