HomeActueelOnderzoeken

639 euro ereloonsupplementen voor één dag ziekenhuis

Voor haar ziekenhuisbarometer analyseerde CM de facturen van de ongeveer 1,4 miljoen ziekenhuisopnames van haar leden in 2016. 

Het prijsverschil tussen een opname in een eenpersoonskamer en die in een kamer voor twee of meer personen wordt steeds groter. ‘We maken ons ernstig zorgen over de evolutie van de ereloonsupplementen’, zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp. 

 • Opname in dagziekenhuis
  Voor een opname in het chirurgisch dagziekenhuis  (bv. om spataders te verwijderen of voor een cataractoperatie) betaal je als patiënt 115 euro uit eigen zak. Tenminste als je voor een kamer voor twee of meer personen kiest. Onderga je dezelfde ingreep en opteer je voor een eenpersoonskamer, dan loopt je factuur op tot 813 euro. Dat is zeven keer meer. 
  ‘Dat heeft alles te maken met de ereloonsupplementen’, legt CM-voorzitter Luc Van Gorp uit. ‘In een kamer voor twee of meer personen zijn ze verboden. Maar op een eenpersoonskamer zijn ze wel nog mogelijk. Jaar na jaar zien wij de ereloonsupplementen toenemen.’
 • Opname met overnachting
  Ook voor een opname met overnachting, waar het verbod op ereloonsupplementen in een kamer voor twee of meer personen al langer bestaat, blijven de ereloonsupplementen in eenpersoonskamers jaar na jaar stijgen.
  In 2016 gingen ze opnieuw met 2 procent naar omhoog, terwijl de gemiddelde opnameduur nochtans gedaald is. Gemiddeld betaal je nu voor een klassieke opname in een eenpersoonskamer 1.496 euro. In een kamer voor twee of meer personen is dat 277 euro. 

Ereloonsupplementen wegwerken

‘Dat je voor dezelfde zorg zoveel meer betaalt in een eenpersoonskamer valt niet meer te verantwoorden’, stelt Luc Van Gorp. ‘Wij vinden het zelfs niet meer van deze tijd dat patiënten de keuze moeten maken tussen een eenpersoonskamer en een kamer voor twee of meer personen. Wij vinden dat de eenpersoonskamer de norm moet worden. Dat kan echter alleen maar als op termijn ook de ereloonsupplementen worden weggewerkt. Wij willen geen gezondheidszorg met twee snelheden, waarbij eenpersoonskamers enkel toegankelijk zijn voor wie het zich kan veroorloven.’ 

Omdat dit niet van vandaag op morgen kan, wil CM dat er in afwachting al een aantal stappen gezet worden. 

 • Om verrassingen te voorkomen, moeten alle patiënten voor hun opname een kostenraming krijgen. Dat is vandaag nog lang niet altijd het geval. Nochtans is er met de zorgverleners afgesproken dat ze zich zullen engageren om dat te doen.
 • Tegelijk moet er ook een verbod komen op ereloonsupplementen op technische prestaties zoals medische beeldvorming of klinische biologie.

Nieuw financieringsmodel

CM maakt zich ook zorgen over het nieuwe financieringsmodel. Voor veel voorkomende ingrepen, zoals een blindedarmoperatie of een knieprothese, zullen patiënten vanaf september 2018 een vast totaalbedrag aangerekend krijgen. 

‘Op zich zijn wij voorstander van deze maatregel', aldus Van Gorp. 'De ereloonsupplementen blijven echter buiten schot. Als artsen of ziekenhuizen financieel nadeel ondervinden van deze nieuwe financiering, riskeren de ereloonsupplementen grondig te ontsporen. Wij vragen dan ook dat het nieuwe model gepaard gaat met een standstill voor de ereloonsupplementen.’ 

'Een nieuw financieringsmodel kan pas werken als alle betrokken partners het fundamentele debat over de ereloonsupplementen willen voeren. Om een nieuw model uit te tekenen, is het noodzakelijk dat zorgverstrekkers en ziekenhuizen open kaart spelen. Ereloonsupplementen worden verdeeld tussen de zorgverstrekkers die ze aanrekenen en de ziekenhuizen. Vandaag hebben wij geen zicht op de verhouding waarin dat gebeurt. Zonder transparantie kunnen we niet tot oplossingen komen. Onze positie is alvast duidelijk. Op termijn moeten de ereloonsupplementen weggewerkt worden.’

Ga ook naar


Download


CM-diensten en -voordelen