2.433 jongeren tussen 12 en 17 jaar belandden in 2014 op de spoeddienst van het ziekenhuis met een vermoedelijke alcoholintoxicatie.
Dat becijferde het Intermutualistisch Agentschap (IMA) in samenwerking met de Universiteit Antwerpen en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA).
Alcoholmisbruik bij tieners heeft vaak te maken met piekdrinken of binge drinking. De Vereniging voor Alcohol en andere Drugproblemen (VAD) hanteert daarvoor de volgende definitie.
De gevolgen zijn niet min.
Vanaf 16 jaar stijgt het aantal jongeren met alcoholmisbruik sterk. Maar bij de 15-jarigen is het aantal gedaald.
Ook de VAD stelde in een recente enquête een daling vast. Volgens haar is die te danken aan het verbod om alcohol te verkopen aan jongeren onder de 16 jaar.
Het IMA, de Universiteit Antwerpen en het UZA vragen om de leeftijdsgrens op te trekken naar 18 jaar zoals dat nu al in de meeste EU-landen het geval is.
Alcoholmisbruik bij jongeren is een ernstig probleem. Naar jongeren, hun ouders en de hele samenleving is er een krachtig signaal nodig. Daarom vragen de onderzoekers dringend een alcoholplan met doeltreffende maatregelen en een begeleiding van jongeren die met alcoholproblemen kampen.