HomeActueelOnderzoeken

Vlaamse artsen plaatsen te snel buisjes bij kinderen

Meer dan 16.000 CM-leden jonger dan 10 jaar kregen in 2017 en 2018 een trommelvliesbuisje, onder meer omdat ze regelmatig last hadden van oorontstekingen. Nochtans is de ingreep vaak niet nodig. Of een kind al dan niet een buisje krijgt, blijkt vaak af te hangen van het ziekenhuis. In het ene ziekenhuis is er tot veertien keer meer kans op een dergelijke ingreep dan in het andere.

Acute oorontstekingen komen vaak voor bij kinderen. Meestal genezen ze vanzelf. 

Als er na een oorontsteking langdurig vocht in het middenoor aanwezig blijft (lijmoor), veroorzaakt dit druk en gehoorverlies. Hoewel lijmoor na enkele maanden meestal spontaan verdwijnt, kan in specifieke gevallen een trommelvliesbuisje nuttig zijn. Dit is een soort mini-diabolo die in het trommelvlies geplaatst wordt. Zo’n buisje herstelt de middenoorverluchting en kan zo een oplossing bieden voor lijmoor. Na enkele maanden wordt het uitgestoten en groeit het trommelvlies terug dicht.

In heel wat gevallen is zo’n trommelvliesbuisje evenwel niet nodig. De buisjes hebben ook mogelijke nadelen. Ze kunnen gehoorverlies, littekenweefsel of beschadiging van het trommelvlies veroorzaken.

Vlaams probleem

Toch is het in ons land nog altijd een vaak voorkomende ingreep. Alleen al in 2018 kregen 8.155 CM-leden jonger dan 10 jaar er een geplaatst. Vooral Vlaamse artsen houden vast aan de buisjes. Net geen twee procent van alle kinderen kreeg hier in 2018 een trommelvliesbuisje. In Wallonië was dat maar één procent en in Brussel niet meer dan 0,6 procent. 

Nog groter zijn de verschillen tussen de ziekenhuizen. Wie in het AZ Alma in Eeklo op een eerste consultatie ging bij een neus-, keel- en oorarts die ook trommelvliesbuisjes plaatst, had ruim 27 procent kans dat de arts een buisje zou plaatsen. In het Universitair Ziekenhuis Koningin Fabiola in Brussel is dat nog geen 2 procent. Zulke grote verschillen roepen vragen op.

‘Uiteraard kan onder meer de patiëntenpopulatie voor verschillen tussen ziekenhuizen zorgen’, zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp. ‘Maar voor trommelvliesbuisjes lopen de cijfers zo uiteen dat er geen andere verklaring mogelijk is dan dat de ingreep vaak te snel wordt uitgevoerd. Wij roepen de neus-, keel- en oorartsen dan ook op om de verschillen tussen praktijken te bespreken en om richtlijnen na te leven. Voor patiënten is het belangrijk om samen met hun arts steeds goed de voor- en nadelen af te wegen vooraleer een trommelvliesbuisje te laten plaatsen.'