HomeActueelOnderzoeken

Ereloonsupplementen opnieuw gestegen

Voor het twaalfde jaar op rij nam CM de ziekenhuisfacturen van haar leden onder de loep. 

Zo'n 1,4 miljoen facturen uit 2015 werden geanalyseerd.

Meest opvallende vaststellingen

 • Door de verkorte ligduur en de verschuiving van bepaalde ingrepen naar het dagziekenhuis of de ambulante zorg, werd de gemiddelde factuur voor een klassieke opname 1% goedkoper en bedroeg ze gemiddeld 555 euro:
  • een eenpersoonskamer werd 1% goedkoper: de gemiddelde factuur daalde van 1.476 euro in 2014 naar 1.463 euro in 2015;
  • een tweepersoonskamer werd 2% goedkoper: de gemiddelde factuur daalde van 284 euro in 2014 naar 278 euro in 2015. 
 • De gemiddelde factuur voor een dagopname werd duurder: +4% voor chirurgische ingrepen, +13% voor niet-chirurgische ingrepen. Deze stijging is uitsluitend te wijten aan de stijging van de gemiddelde factuur in eenpersoonskamers.
  De gemiddelde patiëntenfactuur voor het chirurgisch dagziekenhuis bedroeg 170 euro, voor het niet-chirurgisch dagziekenhuis 41 euro.
 • Voor een klassieke hospitalisatie vertegenwoordigden de ereloonsupplementen in een eenpersoonskamer 900 euro op een factuur van 1.463 euro. In het chirurgisch dagziekenhuis vertegenwoordigden ze 577 euro op een factuur van 735 euro.
 • In totaal stegen de aangerekende ereloonsupplementen in eenpersoonskamers met 4%. Deze toename is vooral een gevolg van de verhoging van de plafonds voor ereloonsupplementen, de toenemende vraag naar eenpersoonskamers en de systematischer aanrekening van supplementen voor technische prestaties. Dit zijn prestaties waarbij de patiënt de arts niet ziet. 
 • De ligduur bij klassieke hospitalisaties zet zijn dalende trend verder: van gemiddeld 6,5 dagen in 2006 naar 5,5 dagen in 2015.
 • Er waren 174.500 opnames in eenpersoonskamers, wat een toename van 4.339 opnames betekent ten opzichte van 2014. Het aantal opnames in eenpersoonskamers bedraagt gemiddeld 23 procent bij een klassieke opname, 4,7% in het dagziekenhuis.
 • Kamersupplementen variëren van gemiddeld 18 euro per dag tot 164 euro.

Maatregelen nodig

'Dat je in een eenpersoonskamer meer betaalt voor dezelfde zorg is verre van logisch', aldus CM-voorzitter Luc Van Gorp. 'Wij pleiten al langer voor een beperking van de ereloonsupplementen, net zoals we voorstander zijn van een verbod op ereloonsupplementen voor technische prestaties.' 

Maar Van Gorp beseft dat er meer nodig is: 'Studies tonen aan dat het water veel ziekenhuizen aan de lippen staat. Samen met de ziekenhuizen zijn wij daarom vragende partij om hun financiering grondig te herbekijken. Alleen op die manier kunnen we voorkomen dat we evolueren naar een gezondheidszorg met twee snelheden.

Alle CM-voorstellen zijn gebundeld in een achtpuntenplan.

Ga ook naar


Download


CM-diensten en –voordelen