HomeActueelOnderzoeken

Patiënt steeds meer kind van de rekening in ziekenhuis

Voor de veertiende keer pakt CM uit met de ziekenhuisbarometer, die de tarieven in de Belgische ziekenhuizen analyseert. 

Nieuw is dat deze keer ook twaalf specifieke ingrepen onder de loep worden genomen zoals een appendix-operatie, de plaatsing van een knieprothese of een bevalling. En dat levert voor 2017 opvallende resultaten op. 

Rode draad doorheen alle cijfers: steeds vaker zoeken ziekenhuizen ‘creatieve’ manieren om extra inkomsten binnen te halen. Dat doen ze vooral via de ereloonsupplementen. 

Ereloonsupplementen

Voor een klassieke opname in een eenpersoonskamer zijn de ereloonsupplementen in 2017 gemiddeld opnieuw 3,5 procent gestegen, bovenop de index. Het verschil in kostprijs tussen een opname in een eenpersoonskamer en een kamer voor twee of meer personen wordt daardoor steeds groter. Zo betaal je voor een bevalling in een kamer voor twee of meer personen gemiddeld 181 euro. In een eenpersoonskamer is dat 1.390 euro. Ook bij daghospitalisatie worden steeds vaker ereloonsupplementen aangerekend in eenpersoonskamers.

CM-voorzitter Luc Van Gorp: ‘Voor alle opnames in eenpersoonskamers met en zonder overnachting, betaalden CM-leden in 2017 ruim 200 miljoen euro aan ereloonsupplementen. Het bedrag blijft jaar na jaar stijgen. En het ziet er niet naar uit dat die trend snel zal omkeren.' 

Accomodatieforfaits

Een andere spijtige vaststelling is dat sommige ziekenhuizen accommodatieforfaits of comfortsupplementen aanrekenen aan de patiënt, zonder dat de patiënt de mogelijkheid heeft om uitdrukkelijk te kiezen voor deze extra’s zoals televisie, telefoon, wifi of een koelkast in de kamer. Het merendeel van deze supplementen wordt gevraagd in een kamer voor twee of meer personen. 

‘Daarmee lijken ziekenhuizen het verbod op kamersupplementen in dat soort kamers te omzeilen’, aldus Luc Van Gorp.

Kamersupplementen

De ziekenhuisbarometer toont ook aan dat de kamersupplementen in sommige ziekenhuizen bijzonder hoog oplopen. Om na een cataractingreep even te bekomen, betaal je tot meer dan 150 euro kamersupplement. Op de materniteit kan dat oplopen tot meer dan 259 euro per dag, zonder enige verantwoording.

Te weinig dagopnames

Een aantal ingrepen, zoals een galblaasverwijdering, gebeurt in de praktijk nog veel te weinig in dagopname. Nochtans is een galblaasverwijdering volgens experten in de helft van de gevallen perfect mogelijk in daghospitalisatie. 

Luc Van Gorp: ‘Voor sommige ingrepen brengt een opname met overnachting meer geld in het laatje dan een dagopname.'

CM-eisen

‘Steeds meer stevenen we af op een gezondheidszorg met twee snelheden’, vindt Luc Van Gorp. ‘Wie zich een dure hospitalisatieverzekering kan veroorloven, krijgt de beste omkadering. Dat is een evolutie waar wij als gezondheidsfonds absoluut niet achter staan. Al beseffen wij natuurlijk ook dat de ziekenhuizen inkomsten nodig hebben. Wij willen daarom samen met hen zoeken naar oplossingen die de patiënt vrijwaren.’ 

CM pleit voor een volledig verbod op ereloonsupplementen bij ziekenhuisopnames. Luc Van Gorp: 'Als de ereloonsupplementen verdwijnen, zijn hospitalisatieverzekeringen eigenlijk niet meer nodig. Een deel van het geld dat op die manier vrijkomt bij iedereen die een premie betaalt, kunnen we overhevelen naar de wettelijke ziekteverzekering om op die manier tot een correcte en transparante financiering van zowel ziekenhuizen als artsen te komen. De patiënt is veel beter af. Eenpersoonskamers zullen de norm worden zonder dat iemand zich zorgen zal moeten maken over zijn ziekenhuisfactuur.’ 

CM wil naar een volledige herziening van de ziekenhuisfinanciering. Ziekenhuizen mogen niet in de financiële problemen komen. Artsen moeten een correcte verloning krijgen. Luc Van Gorp: ‘Om die oefening te kunnen maken, is er nood aan transparantie. Vandaag hebben wij er geen zicht op hoe ziekenhuizen en artsen de ereloonsupplementen onder elkaar verdelen. De patiënt heeft er baat bij dat we nu de handen in elkaar slaan.’

Ga ook naar


Download


CM-diensten en -voordelen