Dementie beleef je samen

Dementie, wat en hoe?


Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziekten met verschillende oorzaken en effecten. We spreken over dementie wanneer de stoornissen in jouw denken, stemming en gedrag zo ernstig zijn dat ze je beperken in je dagelijkse functioneren. Naargelang de vorm van dementie kunnen andere symptomen optreden.

CM, jouw partner bij dementie


CM wil als jouw gezondheidsfonds een partner zijn voor personen met dementie en hun mantelzorgers. Met correcte informatie, een luisterend oor, deskundig advies, en het inschakelen van hulpmiddelen en diensten gaat de dienst Maatschappelijk Werk van CM mee op weg in jouw persoonlijk traject. Je maatschappelijk werker zal samen met jou bekijken op welke CM-voordelen en -diensten jij een beroep kunt doen.

Het beste medicijn tegen dementie


Mantelzorger Omer schreef naar het gezondheidsmagazine Leef hoe het leven veranderde sinds zijn Maria dementie kreeg. Expert Kasper Bormans biedt hem zijn hulp aan.

Omgaan met dementie


Bij dementie is het belangrijk om te focussen op wat wel nog allemaal kan. Verdwalen in je geheugen is niet prettig, maar het verleden blijft overeind in de band die je hebt opgebouwd. Als je samen de nieuwe realiteit omarmt, kan je nog heel wat van je tijd liefdevol samen doorbrengen.

Mantelzorg


Mantelzorger zijn is iets wat je meestal overkomt: je partner, ouder of vriend krijgt dementie en jij neemt een deel van de zorg op je. Mantelzorg is vaak een heel belangrijke schakel in de zorg voor de persoon met dementie. Maar mantelzorger zijn vergt heel wat van je. Het is daarom belangrijk niet te vergeten goed voor jezelf te zorgen.