Dringend ziekenvervoer (112)
HomeDiensten en voordelenHospitalisatieVervoer

Dringend ziekenvervoer (112)


Dringend ziekenvervoer is niet gratis. De kosten die mogen worden aangerekend voor het uitrukken van de dienst 112, de MUG of een helikopter zijn wettelijk bepaald.

Dienst 112

Wie via de dienst 112 met een ambulance naar het ziekenhuis wordt overgebracht, doet een beroep op dringend ziekenvervoer. De ambulancedienst mag daarvoor onderstaand tarief aanrekenen.

AfstandTarief
Bedragen geldig sinds 1 januari 2018
Eerste 10 kmVast bedrag van 64,37 euro,
ook indien de afstand geen 10 km bedraagt
11 - 20 km6,43 euro/km
Vanaf 21 km4,92 euro/km
Elektroden voor externe defibrillator61,10 euro/paar
Een rit van 15 km kost dus 96,52 euro (64,37 euro + 5 x 6,43 euro). 

De ziekteverzekering betaalt 50 procent van deze wettelijke tarieven terug.

Naast bovenstaande tarieven worden soms ook bijkomende kosten, zoals werkuren en materiaal gefactureerd. Deze mogen evenwel niet worden aangerekend. Is dit toch het geval, wacht om de factuur te betalen en neem zo snel mogelijk contact op met de CM-consulent.

Ook voor nodeloze ritten mag geen factuur worden opgemaakt. Dit is het geval als de ambulance niemand vervoert omdat de beller de situatie verkeerd had ingeschat, de patiënt weigert om mee te gaan of al overleden is als de ambulance aankomt. Krijg je toch een rekening, betaal ze dan niet en leg ze voor aan de CM-consulent.

MUG

Op vraag van de dienst 112 kan de Medische Urgentiegroep (MUG) worden uitgestuurd. Deze brengt een urgentiearts en een verpleegkundige ‘Intensieve zorg en Spoedgevallenzorg’ tot bij de persoon van wie de gezondheidstoestand levensbedreigend is. De MUG moet de vitale functies van de patiënt stabiliseren, vooraleer de ambulance de patiënt naar het ziekenhuis vervoert. 

Voor het uitsturen van de MUG op zich mogen aan de patiënt geen kilometervergoeding of andere kosten worden aangerekend. De prestaties van de urgentiearts zullen op de ziekenhuisfactuur wel te vinden zijn. 

Voor medische assistentie door een spoedarts in het kader van een MUG-interventie bedraagt het honorarium 53,60 euro. Dit bedrag wordt volledig vergoed door de ziekteverzekering. Ook andere technische prestaties kunnen worden aangerekend. Sommige zijn volledig ten laste van het ziekenfonds, voor andere geldt een klein persoonlijk aandeel.

Helikopter

Wordt er een helikopter ingezet vanuit de dienst 112, zijn de tarieven van het dringend ziekenvervoer van toepassing.

Functioneert een helikopter enkel als MUG en vervoert hij geen patiënt, gelden de regels van de MUG en mag hiervoor niets worden aangerekend aan de patiënt.

Goed om te weten

Voor gepland ziekenvervoer betaalt CM een deel van de vervoerskosten terug. Meer details en voorwaarden verneem je hier.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen