HomeVoordelenZiekte en behandelingMateriaal

Stomamateriaal: nieuwe regeling vanaf 1 april

Op 1 april verandert de vergoeding voor stomamateriaal. Er wordt afgestapt van het huidige systeem met een maximumaantal af te leveren stuks per product. 

In het nieuwe systeem krijg je een virtuele portefeuille. Dit is een budget om materiaal te bestellen. Zo krijg je meer keuzevrijheid en kun je je producten beter afstemmen op je specifieke situatie. 

Bovendien hoef je vanaf 1 april zelf niet te betalen voor het materiaal dat je met je budget bestelt. De afrekening zal immers rechtstreeks gebeuren tussen de bandagist en het ziekenfonds.

Tegemoetkoming ziekteverzekering

Je krijgt een virtuele portefeuille toegekend. Dit is het budget waarmee je stomamateriaal kunt verkrijgen. Je arts bepaalt je budgetprofiel op basis van jouw situatie en noden. Het budget kan dus verschillen van patiënt tot patiënt. 

De eerste drie maanden na de eerste levering van het materiaal, loopt een leerfase en is het budget iets hoger. Vanaf de vierde maand start de opvolgfase. 

Je portefeuille is drie maanden geldig en wordt aan het begin van elk trimester opnieuw aangevuld. Uiteraard hoef je dit bedrag niet op te gebruiken. Maar je kunt het overgebleven bedrag niet overdragen naar een volgende periode.

In enkele situaties kan je budget op doktersvoorschrift worden aangepast. 

Voorwaarden

Het ziekenfonds opent een virtuele portefeuille als volgende vier voorwaarden zijn vervuld.

Wat te doen?

De bandagist zal het materiaal bij jou afleveren en een getuigschrift van aflevering opmaken. De bandagist stuurt ook alle nodige documenten naar je ziekenfonds, dat de betaling rechtstreeks met de bandagist verrekent. 

Je ontvangt materiaal voor maximaal drie maanden. Maar je hebt niet om de drie maanden een voorschrift nodig. 

Goed om te weten

  • In het nieuwe systeem ontvang je van je bandagist een stomakaftje. Dit is een communicatiemiddel tussen je zorgverleners. Het bevat je voorschriften, getuigschriften van aflevering en notities van de contactmomenten. Het kaftje zorgt ervoor dat je situatie correct wordt opgevolgd.
  • Als je in het ziekenhuis verblijft en geen eigen stomamateriaal (mee)hebt, kan het ziekenhuis een forfaitaire tegemoetkoming per verpleegdag aanrekenen aan het ziekenfonds.
  • Voor professioneel advies, ondersteuning en bezoek aan huis kun je ook terecht bij het Goed stomahuis. Een team van bandagisten en verpleegkundigen met expertise in stoma- en incontinentiezorg staat voor je klaar.

Download