HomeVoordelenZwangerschap, geboorte en adoptieUitkeringenMoederschapsrustMoederschapsrust voor zelfstandigen

Moederschapsrust voor zelfstandigen: specifieke situaties

Meerling

Bij de geboorte van een meerling wordt de moederschapsrust met een week verlengd. Er kunnen tien weken in plaats van negen weken naar keuze worden opgenomen. 

Ook deze bijkomende week kan je spreiden over twee weken waarin je je activiteiten als zelfstandige voor maximaal de helft uitoefent.  

Hospitalisatie baby

Indien de pasgeborene minimaal zeven dagen in het ziekenhuis moet blijven, is een verlenging mogelijk van de naar keuze op te nemen periode.

  • De verlenging is gelijk aan het aantal volledige weken hospitalisatie van het kind dat de eerste zeven dagen ziekenhuisopname overschrijdt. 
  • Ze start op de eerste dag na de verplichte moederschapsrust. 
  • Ze bedraagt maximaal 24 weken met volledige stopzetting van de activiteiten. Ook deze weken kun je omzetten naar telkens twee weken waarin je je activiteiten als zelfstandige voor maximaal de helft uitoefent. Zo kan de periode maximaal 48 weken bedragen. 

Voorbeeld 

Een baby blijft na zijn geboorte 25 dagen in het ziekenhuis, waardoor een verlenging van twee weken mogelijk is. De eerste week hospitalisatie wordt namelijk overschreden met 18 dagen.

Vermits de verlenging gebeurt in volledige weken, betekent dat twee weken of veertien dagen waarin de activiteiten volledig stopgezet worden. Je kan er evenwel voor kiezen om gedurende vier weken je activiteiten als zelfstandige voor maximaal de helft uit te oefenen.

Als je gebruik wil maken van de verlenging, neem je binnen de vijftien dagen na de geboorte contact op met je regionaal ziekenfonds. De nodige aanvraagformulieren worden je dan bezorgd.

Veelgestelde vragen

Ga ook naar


Download


CM-diensten en -voordelen